- Dołączył: 2011-12-17
- Miasto: Meksyk
- Liczba postów: 1484
26 stycznia 2012, 17:30
poszukaj w google, tam jest wszystko
- Dołączył: 2011-11-08
- Miasto:
- Liczba postów: 1168
26 stycznia 2012, 17:31
również chętnie skorzystam ze sprawdzonego przepisu na pesto:)
czy orzechy piniowe są do dostania w merketach?
26 stycznia 2012, 17:32
1 duży pęczek bazylii, ok. 100g
1 garść orzeszków pinii, ok. 50g
1 ząbek czosnku
ok. 40–50g startego parmezanu lub pecorino
ok. 100ml oliwy z oliwek
sok z cytryny (opcjonalnie)
sól
pieprz
Przygotowanie
Liście bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli wkładamy do blendera. Miksujemy, powoli wlewając oliwę, ok. połowy. Gdy pasta jest ciągle gęsta (po chwili miksowania) dodajemy jeszcze oliwy.
Następnie starty ser (parmezan lub pecorino) i dolewamy oliwy tyle, aby pesto było dość wilgotne, w sumie wlałam ok. 100ml.
Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny (będzie bardziej wyraziste) i ewentualnie jeszcze solą.
Przekładamy do słoiczka, na wierzch wlewamy kilka łyżeczek oliwy i zakręcamy.
- Dołączył: 2011-07-30
- Miasto: Genua
- Liczba postów: 383
27 stycznia 2012, 19:37
Bazylia 50g
Oliwa z oliwek 110ml
Ser tarty: parmezan 6 łyzek, pecorino 2 łyzki
Czosnek 2 zabki
Orzeszki piniowe 1 łyzka
Sol morska kilka ziaren
Liscie bazylii umyc w zimnej wodzie osuszyc na reczniku.
Włozyc połowe bazylii z zabkiem czosnku do blendera i zmiksowac.
Dodac reszte bazyli i drugi zabek czosnku i sol znow wszystko zmiksowac.
Nastepnie dodajemy orzeszki piniowe - miksujemy.
Dodajemy parmezan i pecorino i znow wszytko dokładnie miksujemy.
Na koniec wlewamy pomału oliwe i miksujemy blenderem.
Pesto gotowe :D mniam
28 stycznia 2012, 23:16
ja ost zrobiłam pyszne, mocno orzechowe:
szklanka bazyli
ok. 70 g stratego parmezanu
pół szklanki oliwy
ok. 100 g orzechów włoskich
Wszystko zblendowac. Pyszne zarówno z makaronem jak i samo, a jakie zdrowe