Temat: pesto

jak zrobić pesto?
google ;D
poszukaj w google, tam jest wszystko

również chętnie skorzystam ze sprawdzonego przepisu na pesto:)

czy orzechy piniowe są do dostania w merketach? 

1 duży pęczek bazylii, ok. 100g
1 garść orzeszków pinii, ok. 50g
1 ząbek czosnku
ok. 40–50g startego parmezanu lub pecorino
ok. 100ml oliwy z oliwek
sok z cytryny (opcjonalnie)
sól

pieprz


Przygotowanie


Liście bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli wkładamy do blendera. Miksujemy, powoli wlewając oliwę, ok. połowy. Gdy pasta jest ciągle gęsta (po chwili miksowania) dodajemy jeszcze oliwy.
Następnie starty ser (parmezan lub pecorino) i dolewamy oliwy tyle, aby pesto było dość wilgotne, w sumie wlałam ok. 100ml.
Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny (będzie bardziej wyraziste) i ewentualnie jeszcze solą.
Przekładamy do słoiczka, na wierzch wlewamy kilka łyżeczek oliwy i zakręcamy.
mmm pycha!
Bazylia 50g
Oliwa z oliwek 110ml
Ser tarty: parmezan  6 łyzek, pecorino 2 łyzki
Czosnek 2 zabki
Orzeszki piniowe 1 łyzka
Sol morska kilka ziaren

Liscie bazylii umyc w zimnej wodzie osuszyc na reczniku.
Włozyc połowe bazylii z zabkiem czosnku do blendera i zmiksowac.
Dodac reszte bazyli i drugi zabek czosnku i sol znow wszystko zmiksowac.
Nastepnie dodajemy orzeszki piniowe - miksujemy.
Dodajemy parmezan i pecorino i znow wszytko dokładnie miksujemy.
Na koniec wlewamy pomału oliwe i miksujemy blenderem.
Pesto gotowe :D mniam
ja ost zrobiłam pyszne, mocno orzechowe:

szklanka bazyli
ok. 70 g stratego parmezanu
pół szklanki oliwy
ok. 100 g orzechów włoskich

Wszystko zblendowac. Pyszne zarówno z makaronem jak i samo, a jakie zdrowe

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.