Temat: Mleczny krem light ;)

Krem mleczny o smaku nutelli

 

 
Składniki
500 ml maślanki
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki żelatyny
słodzik
5-6 kropel aromatu orzechowego

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Do miseczki wlewamy troszkę maślanki i wsypujemy kakao - mieszamy tak długo, aż powstanie gładka masa bez grudek, następnie dodajemy rozpuszczony słodzik, aromat orzechowy i cały czas mieszając - resztę maślanki. Na koniec stopniowo dodajemy żelatynę - cały czas mieszając. Wstawiamy do lodówki na min 2 godziny.

Pachnie i smakuje jak nutella :)

Pasek wagi
o, zrobiłam dziś coś podobnego na kolację! pycha! :)
A czy te wszystkie aromaty są bardzo kaloryczne? Chyba daje się tego mało..
Ja lubię robić biało-czarny ten deserek. Biała część z wanilią, a czekoladowa z rumem. :)
Przecież to są ze 4 krople. Nawet nie ma co liczyć. Na oko to będzie z 10 kcal. Łyżeczka oliwy z oliwek (jeśli mieści 5 gramów) to 40 kcal. 
Pasek wagi
ja robie coś podobnego ale łatwiejszego: wystudzoną galaretke owocową mieszam z jogurtem naturalnym :)

BarRafaeli napisał(a):

A czy te wszystkie aromaty są bardzo kaloryczne? Chyba daje się teZgo mało..

Z litości sprawdziłam - waniliowy bez alkoholu ma w 100 g 56 kcal. Ale nadal nie wiem, ile jest w 1-3 kroplach.

magull napisał(a):

BarRafaeli napisał(a):

A czy te wszystkie aromaty są bardzo kaloryczne? Chyba daje się teZgo mało..
Z litości sprawdziłam - waniliowy bez alkoholu ma w 100 g 56 kcal. Ale nadal nie wiem, ile jest w 1-3 kroplach.

 

Nie no daj spokój Przecież jedna buteleczna ma zaledwie 7 czy 8g! A całej jej nie bierzesz!

calosc ma ok 280kcal nie liczac słodzika i zapachu
robiłam dzisiaj to cudo, tylko że dałam aromat waniliowy, wyszło pyyyszne! ;)
można na parę sekund zamoczyć naczynie w którym robimy w ciepłej wodzie, wtedy uda nam się masę wywrócić na talerz, można do niego zrobić polewę z kakao, paru łyżek mleka i słodzika

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.