Temat: OMLET!

pomozcie mi zrobic omlet, tzn powiedzcie jak go mam zrobic, jaki i  z czym bedzie najlepszy, bo chce sobie jutro zrobic na kolacje ;) dziekuje ;)
Ja robie z samych jaj. Ale zawsze mi się za bardzo przypiecze ;P
ja robie na 2 jajka łyżkę mąki :)

(ubijam białko dodaje żółtko i mąkę :) wychodzi omlet taki fajny zbity bez problemu się go przewraca :)
Pasek wagi
Nasmaruj patelnię olejem, jajka wymieszaj w miseczce (roztrzep widelcem) z przyprawami jakie lubisz. Możesz najpierw sobie podsmazyć cebulkę z szynką (ale trzeba je zdjąć bo się spalą). Na pustą patelnię wlewasz jajka i czekasz aż się zaczną ładnie ścinać z dołu. Na górę dajesz dodatki- co lubisz (papryka, pomidor, wcześniej podsmażoną cebulkę z szynką ew. trochę sera) Jak masa jajeczna u góry będzie już tylko lekko płynna to musisz drewnianą szpatułką złożyć omlet na pół. Ja go zawsze lekko dociskam, żeby płynne jajko wypłynęło. Jak Ci się uda to możesz odwrócić na drugą stronę. Smażysz tak długo jak lubisz (od lekko ściętego do mocno wysmażonego) Mój narzeczony mnie nauczył i jest w tym mistrzem:)
Proponuje poszperać po necie mozna wyczaić sporo przepisów. Ja robie z jajek dorzucam plasterek szynki i niekiedy sera.
Acha z pomidorem trzeba uważać bo się robi strasznie mokry i puszcza dużo soku, a wtedy jajko gorzej się ścina i może się zrobić ciapa. Ale papryka świetnie daje radę:) Smacznego:)
uwielbiam omlety i jutro będę je robić na obiad
ja zawsze robię na oko...
na początku ubijam białka z dwóch jajek
póżniej w nowym garnku zółtka ze szczyptą soli, później dodaje trochę mleka i mąki -  i miksuje wszystko tak żeby miało konsystencje śmietany (w razie czego dodaje mleka jak jest za gęste lub mąki jak jest za rzadkie)
następnie kroje szynkę w kostkę i wrzucam do ciasta a na koniec łącze je z białkami
PYCHA
Pasek wagi
Ja zamiast mąki dodaję otręby owsiane.
Pasek wagi
Ja osobiście nigdy nie dodaję mąki, ale zawsze mleka i uwielbiam z białym serem robić, dodaję albo trochę wiejskiego, albo pokruszonego twarogu czasem nawet homogenizowanego. Pycha! Kiedyś też robiłam z podsmażonym porem, albo dodawałam kapary i czarne oliwki ale mi się już znudziło ;) Omlet to taka potrawa do której możesz dodać prawie wszystko co ci się zamarzy ;) Powodzenia

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.