Temat: Ciasto marchewkowe

Szukam od jakiegoś czasu dobrego przepisu na ciasto marchewkowe. W necie jest ich od groma stąd też moje pytanie - macie jakiś sprawdzony przepis? Te, na które trafiałam znacznie różnią się od siebie i nie wiem, który z nich wybrać. Doradźcie :)
Pasek wagi
ja ostatnio robiłam ciasto z jakiegoś przepisu z gazety, tam szła szklanka startej marchwi, dwie łyżki miodu, mąka razowa, łyżeczka przyprawy do piernika, takie dziwne jakieś. nic nie słodkie, wręcz takie.. trawiaste. chętnie poznam lepszy przepis.
Przyłączam się do pytania cały dzień dzisiaj o tym myślałam bo zjadłabym coś nie tuczącego a pysznego:D a to podobno wyborna rzecz jest :)
A ja zapytam ile takie ciasto ma kcal ? :D 
Ja znalazłam rewelacyjny przepis
Szklanka mąki, szklanka marchwi, szklanka cukru, pół szklanki oleju, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu, 1/3 szklanki orzechów, 1/3 szklanki wiórków kokosowych.
Mieszamy wszystko pieczemy 40-60 min (sprawdzamy patyczkiem) Przepis na tortownice ok24cm
Pasek wagi
Ja mam jeszcze prostszy przepis na ciasto marchewkowe.Smakuje jak piernik ;) pycha. może jutro Wam wrzucę :)
Ja robie takie 


pychotka :)
 
spróbuj Nigelli !
Pasek wagi
Ten przepis jest świetny, ciasto wychodzi pyszne i mega puszyste :) Ale dietetyczne niestety nie jest, bo zawiera sporo oleju, cukru i mąki. Chociaż moim zdaniem warte grzechu;)

1 i 1/4 szkl. oleju
4 jaja
2 szkl. drobno utartej marchewki
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
orzechy
rodzynki
polewa: czubata łyżka kakao
4 łyżeczki cukru
łyżeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.