- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 stycznia 2012, 15:23
22 stycznia 2012, 15:38
22 stycznia 2012, 16:00
22 stycznia 2012, 16:22
Mam sprawdzony z serków waniliowych, można je zastąpić jogurtem light
oj mogłabys podać?:)
to..ja- bardzo dziękuje i chyba z Twojego skorzystam:)
22 stycznia 2012, 17:08
22 stycznia 2012, 17:54
22 stycznia 2012, 18:06
Jogurt owocowy duży 500g - 2 opakowania - wedle uznania - brzoskiwnia lub truskawka, dobieram podobne galaretki. - Cukier tylko w nich.
szklanka mleka chudego 0,5%
galaretka jedna do środka, druga na wierzch
żelatyna - 3- 4 łyżki ( czasem sypnę całe opakowanie, przy większej ilości jogurtu)
mleko zagotuj - rozpuść w nich galaretkę i żelatynę - może się zważyć - nie szkodzi nie ma to wpływu na całość "sernika"
dobrze rozmieszaj aby nie było grudek
połącz z jogurtem i całość wymieszaj.
Jeśli nie jest zbyt ciepłe możesz wstawić do lodówki do stężenia
"Sernik" może być w tortownicy, lub w innym naczyniu - często robię w prostokątnym plastikowym.
Gdy stężeje zrób drugą galaretkę wg. przepisu z opakowania, gdy wystygnie zalej nią sernik.
Do środka możesz dodać owoce, brzoskwinie, ananasa z puszki, mrożone truskawki - cokolwiek co lubisz, może być bez oczywiście.
22 stycznia 2012, 18:32
29 stycznia 2012, 22:33
a ma ktoś przepis bez jajek? taki najprostszy?
Taki najprostszy to po prostu ser biały + galaretka. Ja korzystam z serka z wiaderka np. president, ale może być każdy jeden inny. One sa już zmielone, więc nic więcej nie trzeba z nim robić. Do tego dodaję ciut cukru waniliowego i galaretkę. Galaretka musi być zrobiona w mniejszej ilości wody niż jest normalnie w przepisie czyli zamiast 500 ml trzeba dać 200-250ml wody, im mniej tym lepiej. Ostudzona galaretke dodaje powoli do sera i miksuję. Masę wlewam do miseczek i gotowe :)
Jak mam więcej czasu to na dno miseczek daję biszkopty, owoce, a na wierzch druga galaretkę ale zrobioną już w normalnej ilości wody.
No i na wiaderko 1 kg sera używam 2 galaretek. U mnie z tej porcji wychodzi średnia tortownica, albo 5 miseczek. Ale ja mam ludzi, którzy uwielbiają sernik na zimno i znika on w każdej ilości ;)