Temat: Sernik na zimno

Czy macie przepis na sernik na zimno z twarogu? zależy mi na sprawdzonym przepisie:) z góry dziękuje
Mam sprawdzony z serków waniliowych, można je zastąpić jogurtem light
Pasek wagi
To mój - oczywiście czekolada nie jest niezbędna, a dno - jesli chcesz - możesz wyłożyć biszkoptami
http://kamila19851.blox.pl/2011/07/Sernik-na-zimno.html

Idziulka1971 napisał(a):

Mam sprawdzony z serków waniliowych, można je zastąpić jogurtem light

oj mogłabys podać?:)

to..ja- bardzo dziękuje i chyba z Twojego skorzystam:)

a ma ktoś przepis bez jajek? taki najprostszy?
Ja gdzies mialam - z serka typu "Philadelfia" i galaretki. Teraz nie mam czasu, ale pozniej wkleje:-)
Może być bez jajek. Co prawda niewiele będzie miał z sernikiem wspólnego, ale zaspokoi pragnienie na "słodkie"
Pasek wagi

Jogurt owocowy duży 500g - 2 opakowania - wedle uznania - brzoskiwnia lub truskawka, dobieram podobne galaretki. - Cukier tylko w nich.

szklanka mleka chudego 0,5%

galaretka jedna do środka, druga na wierzch

żelatyna  - 3- 4 łyżki ( czasem sypnę całe opakowanie, przy większej ilości jogurtu)

mleko zagotuj - rozpuść w nich galaretkę i żelatynę - może się zważyć - nie szkodzi nie ma to wpływu na całość "sernika"

dobrze rozmieszaj aby nie było grudek

połącz z jogurtem i całość wymieszaj.

Jeśli nie jest zbyt ciepłe możesz wstawić do lodówki do stężenia

"Sernik" może być w tortownicy, lub w innym naczyniu - często robię w prostokątnym plastikowym.

Gdy stężeje zrób drugą galaretkę wg. przepisu z opakowania, gdy wystygnie zalej nią sernik.

Do środka możesz dodać owoce, brzoskwinie, ananasa z puszki, mrożone truskawki - cokolwiek co lubisz, może być bez oczywiście.

 

Pasek wagi
http://zmiksowani.pl/archiwum.html?wio=1&f=sernik+na+zimno

owsiankaa napisał(a):

a ma ktoś przepis bez jajek? taki najprostszy?

Taki najprostszy to po prostu ser biały + galaretka. Ja korzystam z serka z wiaderka np. president, ale może być każdy jeden inny. One sa już zmielone, więc nic więcej nie trzeba z nim robić. Do tego dodaję ciut cukru waniliowego i galaretkę. Galaretka musi być zrobiona w mniejszej ilości wody niż jest normalnie w przepisie czyli zamiast  500 ml trzeba dać 200-250ml wody, im mniej tym lepiej. Ostudzona galaretke dodaje powoli do sera i miksuję. Masę wlewam do miseczek i gotowe :)

Jak mam więcej czasu to na dno miseczek daję biszkopty, owoce, a na wierzch druga galaretkę ale zrobioną już w normalnej ilości wody.

No i na wiaderko 1 kg sera używam 2 galaretek. U mnie z tej porcji wychodzi średnia tortownica, albo 5 miseczek. Ale ja mam ludzi, którzy uwielbiają sernik na zimno i znika on w każdej ilości ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.