Temat: Co zrobić, aby pieczone udko nie było suche?

Vitalijki i Vitalijczycy, jak w temacie :-).

Ostatnio zapiekłam je w folii (natarłam kuraka oliwą, solą morską, pieprzem, słodką papryką w proszku), a on okazał się suchy, niczym wiór...

Dziś piekę znowu. Zostawiłam na dobę w lodówce w marynacie. Piekę w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki + folia aluminiowa i krążki cebuli.

Macie jakieś dobre rady? Będę wdzięczna :-).
Pasek wagi
Piecz go w rękawie ze szklanką wody będzie soczysty.
Następnym razem wypróbuję :-). Muszę się w niego zaopatrzyć.

A co zrobić po upieczeniu - tak na teraz?
Wyjąć z piekarnika? Zostawić w piekarniku? Drzwiczki uchylone? Nie znam się na gotowaniu i "tych sprawach"... ;-).
Pasek wagi
ja często też robiłam w naczyniu żaroodpornym też w zalewie, pycha:)
Zakryj to naczynie a dopiero pod koniec pieczenia odkryj żeby sie przypiekł albo i nie to bedzie soczysty. W rekawie tez jest ok :-)
Pasek wagi
a ja najpierw gotuje...robie przy okazji rosół, a potem z tej wody do piekarnika, przyprawy, troche oleju i zapiekam 10 minut...pyszny i soczysty ;))
No to już mam kilka pomysłów na następny raz. Dzięki śliczne :-)!
Pasek wagi
Ja pieke w brytfance, na dno nalewam troszke wody i co jakis czas podlewam, sa super miekkie i soczyste a skorka chrupiaca :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.