Temat: omlet

słyszałam że przy MŻ dobre są omlety, ale nigdy ich nie jadłam, więc nawet nie wiem jak smakują, podajcie jakieś fajne przepisy z czym jeść i przede wszystkim jak zrobić, z jakich składników:)

ja robię tak: 2 jajka, pieczarki, cebulka, papryka

ubijam pianę, dodaję żółtka, wylewam na patelnię, wrzucam dodatki jakie tylko chcę i czekam do "ścięcia" 5 min roboty

omleta nie jadlas nigdy...?  wpisz w google...masz przyklad  http://www.youtube.com/watch?v=qc0A9kuYSKQ


jeszcze lepsze sa biszkoptowe wtedy musisz bialka osobno ubic i potem polaczyc
omlety na słodko są pyszne 
2 jajka, 2-3łyżki mąki, troche proszku do pieczenia, sól.Wszystko mieszasz i dodajesz dodatki jakie chcesz.Omlet wychodzi taki dość, można się najeść :)
ja do omleta dodaję łyżkę  do zupy mleka, 2 łyżki mąki i jedno jajo :)  jak roię na słodko dodaję ciut więcej cukru a jak do warzyw czy mięska to mniej cukru a odrobinę więcej soli :)
2 białka ubijam na sztywno, dodaje żółtka, łyżke mąki orkiszowej, dellikatniw mieszam i smaze.
Podaje z bananami i masa sernikowa. Pyszne i zdrowe ;)
Omlet z ziołami z książki "Gotuj i chudnij"
Dla jednej osoby, porcja 171kcal (z parmezanem)

2 jajka
2 łyżki posiekanych świeżych ziół
1 łyżka startego parmezanu
olej roślinny w sprayu
sól i pieprz

Jajka rozbełtaj delikatnie widelcem. Dodaj zioła i parmezan. Skrop patelnię olejem i rozgrzej. Wlej mieszankę jajeczną i natychmiast zacznij zbierać łyżką boki, przeciągając je ku środkowi. Jednocześnie przechylaj w taki sposób żeby płynne jajko przelewało się na puste miejsca. Postępuj w ten sposób aż brzegi będą usmażone, środek powinien zostać nieco płynny. Zsuń omlet na talerz i delikatnie złóż go na pół. Dopraw solą i pieprzem.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.