- Dołączył: 2011-08-30
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1099
13 stycznia 2012, 14:35
słyszałam że przy MŻ dobre są omlety, ale nigdy ich nie jadłam, więc nawet nie wiem jak smakują, podajcie jakieś fajne przepisy z czym jeść i przede wszystkim jak zrobić, z jakich składników:)
- Dołączył: 2011-05-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 1143
13 stycznia 2012, 14:39
ja robię tak: 2 jajka, pieczarki, cebulka, papryka
ubijam pianę, dodaję żółtka, wylewam na patelnię, wrzucam dodatki jakie tylko chcę i czekam do "ścięcia" 5 min roboty
13 stycznia 2012, 14:40
omleta nie jadlas nigdy...? wpisz w google...masz przyklad
http://www.youtube.com/watch?v=qc0A9kuYSKQ
jeszcze lepsze sa biszkoptowe wtedy musisz bialka osobno ubic i potem polaczyc
13 stycznia 2012, 15:10
omlety na słodko są pyszne
14 stycznia 2012, 10:26
2 jajka, 2-3łyżki mąki, troche proszku do pieczenia, sól.Wszystko mieszasz i dodajesz dodatki jakie chcesz.Omlet wychodzi taki dość, można się najeść :)
- Dołączył: 2011-09-05
- Miasto: Lębork
- Liczba postów: 2392
14 stycznia 2012, 11:22
ja do omleta dodaję łyżkę do zupy mleka, 2 łyżki mąki i jedno jajo :) jak roię na słodko dodaję ciut więcej cukru a jak do warzyw czy mięska to mniej cukru a odrobinę więcej soli :)
14 stycznia 2012, 12:50
2 białka ubijam na sztywno, dodaje żółtka, łyżke mąki orkiszowej, dellikatniw mieszam i smaze.
Podaje z bananami i masa sernikowa. Pyszne i zdrowe ;)
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
14 stycznia 2012, 14:18
Omlet z ziołami z książki "Gotuj i chudnij"
Dla jednej osoby, porcja 171kcal (z parmezanem)
2 jajka
2 łyżki posiekanych świeżych ziół
1 łyżka startego parmezanu
olej roślinny w sprayu
sól i pieprz
Jajka rozbełtaj delikatnie widelcem. Dodaj zioła i parmezan. Skrop patelnię olejem i rozgrzej. Wlej mieszankę jajeczną i natychmiast zacznij zbierać łyżką boki, przeciągając je ku środkowi. Jednocześnie przechylaj w taki sposób żeby płynne jajko przelewało się na puste miejsca. Postępuj w ten sposób aż brzegi będą usmażone, środek powinien zostać nieco płynny. Zsuń omlet na talerz i delikatnie złóż go na pół. Dopraw solą i pieprzem.