12 stycznia 2012, 17:02
Da się zrobić kotlety w piekarniku? Jak je opanierować i przygotować? Chcę, żeby obiad był jak najbardziej podobny do zwykłego, ale mniej kaloryczny (wprowadzam mamę powoli w dietę i nie chcę, żeby się zniechęciła, nie wiem czy dobrze robię...)
- Dołączył: 2010-12-25
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 867
12 stycznia 2012, 17:18
wystarczy mieć dobrą patelnię i na małej ilości tłuszczu tzn 4 kotlety smaże na niecałych 2 łyżkach oleju(np kotlety z piesi), w piekarniku to raczej w foli można upiec a nie tak sam, bo bedzie suchy bardzo
- Dołączył: 2007-06-19
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 8484
12 stycznia 2012, 19:58
Dietetyczne to nie w panierce, poza tym nic ci nie da jak je włożysz do piekarnika.Najlepiej dzień wcześniej przyprawić i smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni a jeszcze lepiej na grillowej, np
TAK - Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
14 stycznia 2012, 14:24
ja robię kotlety mielone w piekarniku, najlepiej z mięsa wołowego lub indyczego, chociaż część osób uważa, że mielone mięso drobiowe jest za suche.
nie używam żadnej panierki do kotletów mielonych przygotowywanych w piekarniku.
14 stycznia 2012, 19:44
Da się zrobić np. schabowego z piekarnika. Trzeba go położyć na kratce, żeby opiekało go z góry i z dołu. Skoro wprowadzasz zmiany powoli, dodaj do panierki zamiast części bułki trochę otrębów i sezam.