Temat: Kotlety z piekarnika

Da się zrobić kotlety w piekarniku? Jak je opanierować i przygotować? Chcę, żeby obiad był jak najbardziej podobny do zwykłego, ale mniej kaloryczny (wprowadzam mamę powoli w dietę i nie chcę, żeby się zniechęciła, nie wiem czy dobrze robię...)
wystarczy mieć dobrą patelnię i na małej ilości tłuszczu tzn 4 kotlety smaże na niecałych 2 łyżkach oleju(np kotlety z piesi), w piekarniku to raczej w foli można upiec a nie tak sam, bo bedzie suchy bardzo
Dietetyczne to nie w panierce, poza tym nic ci nie da jak je włożysz do piekarnika.Najlepiej dzień wcześniej przyprawić i smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni a jeszcze lepiej na grillowej, np TAK 
Pasek wagi
ja robię kotlety mielone w piekarniku, najlepiej z mięsa wołowego lub indyczego, chociaż część osób uważa, że mielone mięso drobiowe jest za suche.
nie używam żadnej panierki do kotletów mielonych przygotowywanych w piekarniku.
Pasek wagi
Da się zrobić np. schabowego z piekarnika. Trzeba go położyć na kratce, żeby opiekało go z góry i z dołu. Skoro wprowadzasz zmiany powoli, dodaj do panierki zamiast części bułki trochę otrębów i sezam.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.