- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
12 stycznia 2012, 16:15
Chcę zrobić jutro na śniadanie kasze jaglaną na słodko i chciałam zapytać czy zalać ją gorącą wodą wieczorem tak jak płatki owsiane? bo długo się gotuję i może dzięki temu zwiększy objętość? jak myślicie? jak przygotowujecie jaglanke?
- Dołączył: 2012-01-05
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 3128
12 stycznia 2012, 16:20
Ja kasze jaglana gotuje, ale chyba przed gotowaniem moczyłam (nie pamietam juz czy to była jaglanka).
- Dołączył: 2009-03-11
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 1257
12 stycznia 2012, 16:36
Na opakowaniu jest przepis jak gotować kaszę jaglaną.
Mnie nie smkuje , bo ma taką goryczkę.
Wolę kaszę mannę.
- Dołączył: 2010-09-03
- Miasto: Tuż Zza Rogu
- Liczba postów: 1263
12 stycznia 2012, 16:42
Goryczki trzeba się pozbyć i wtedy nie będzie miała tego smaku. Przed gotowaniem najlepiej namoczyć ją i wymieszać. Ile razy woda będzie brudna, tyle razy trzeba ją wymienić. Następnie przelać kaszę wrzątkiem. Później dopiero gotować.
12 stycznia 2012, 18:19
ja wrzątkiem zalewam na noc;)
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
15 stycznia 2012, 13:25
adveenture napisał(a):
ja wrzątkiem zalewam na noc;)
zalałam wrzątkiem na noc, przykryłam talerzykiem, ale ku mojemu rozczarowaniu objętość się nie zwiększyła..
poza tym ile razy bym nie gotowała tej kaszy to ZAWSZE mi się przypali..
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
15 stycznia 2012, 23:00
ja kupuję w woreczkach i gotuję 15 min ;)
- Dołączył: 2011-06-25
- Miasto: Koluszki
- Liczba postów: 2059
16 stycznia 2012, 12:47
ja ją najpierw płuczę - żeby pozbyć się tej goryczki; a potem gotuje na bardzo małym ogniu i całkiem sporo czasu... spokojnie ponad 30minut ;p
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
16 stycznia 2012, 13:25
Gotowałam wczoraj - opłukać, przelać wrzątkiem, wrzucić na wrzątek (2,5 szklanki na szklankę kaszy), od razu z bakaliami, jeśli są dodowane. Gotować pod przykryciem 15 min na małym ogniu. Nie mieszać - tworzą się kanaliki, którymi wydostaje się para. Potem zostawić na 15 min - jeśli dobry garnek z długim dnem, to po prostu zostawić, jeśli nie - owinąć w koc. Pod koniec gotowania wrzuciałam na wierzch kawałki jabłka, aby zmiękły.