Temat: Kasza jaglana

Chcę zrobić jutro na śniadanie kasze jaglaną na słodko i chciałam zapytać czy zalać ją gorącą wodą wieczorem tak jak płatki owsiane? bo długo się gotuję i może dzięki temu zwiększy objętość? jak myślicie? jak przygotowujecie jaglanke?

Ja kasze jaglana gotuje, ale chyba przed gotowaniem moczyłam (nie pamietam juz czy to była jaglanka).

Pasek wagi

Na opakowaniu jest przepis jak gotować kaszę jaglaną.

Mnie nie smkuje , bo ma taką goryczkę.

Wolę kaszę mannę.

Goryczki trzeba się pozbyć i wtedy nie będzie miała tego smaku. Przed gotowaniem najlepiej namoczyć ją i wymieszać. Ile razy woda będzie brudna, tyle razy trzeba ją wymienić. Następnie przelać kaszę wrzątkiem. Później dopiero gotować.
Pasek wagi
ja wrzątkiem zalewam na noc;)

adveenture napisał(a):

ja wrzątkiem zalewam na noc;)

zalałam wrzątkiem na noc, przykryłam talerzykiem, ale ku mojemu rozczarowaniu objętość się nie zwiększyła..
poza tym ile razy bym nie gotowała tej kaszy to ZAWSZE mi się przypali..
ja kupuję w woreczkach i gotuję 15 min ;)
Pasek wagi
ja ją najpierw płuczę - żeby pozbyć się tej goryczki; a potem gotuje na bardzo małym ogniu i całkiem sporo czasu... spokojnie ponad 30minut ;p
Gotowałam wczoraj - opłukać, przelać wrzątkiem, wrzucić na wrzątek (2,5 szklanki na szklankę kaszy), od razu z bakaliami, jeśli są dodowane. Gotować pod przykryciem 15 min na małym ogniu. Nie mieszać - tworzą się kanaliki, którymi wydostaje się para. Potem zostawić na 15 min - jeśli dobry garnek z długim dnem, to po prostu zostawić, jeśli nie - owinąć w koc. Pod koniec gotowania wrzuciałam na wierzch kawałki jabłka, aby zmiękły.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.