Temat: patent na jogurt!

Pytanie dość banalne wiem, ale czy macie jakies patenty na to by sie jogurt nie ważył???

dziś robiłam kurczaka z papryką konserwową...wszystko ładnie udusiłam i chciałam ogarnąć wszystko łyzką jogurtu...i co i dupa....

Ja czytalam,ze im mniej % tluszczu tym wieksze prawdopodobienstwo,ze sie zwazy...
Pasek wagi
ja odbieram część sosu "surowego" do oddzielnego pojemniczka, dodaje jogurt mieszam i to wlewam do rondelka, jak to się zważy, to odlewam sos do pojemnika i blenduje go, wtedy jest super :)
ważne, żeby nie wlewać go do wrzątku. więc zdejmij garnek z ognia, poczekaj chwilę i dopiero wlej jogurt/śmietanę. możesz też pomieszać go z kilkoma łyżkami tego co w garnku - zaupy, sosu itd i dopiero taką miksturę wlewać powolutku.
Po lyzce sosu wlewam do garnuszka z jogurtem i mieszam , tak aby konsystencja byla pol na pol :) A nastepnie wlewam to garnka :)
Pasek wagi
Nie wiem jak z jogurtem, ale kiedyś do śmietany dodawałam troszkę soli mieszałam potem dolewałam gorącej potrawy i taką gładką miksturę wlewałam do zupy lub sosu. Spróbuj może zadziała na jogurt.
Ps. wszystko co mroziłam z jogurtem lub śmietaną po rozmrożeniu jadł pieswszystko było zważone...
Jogurt zawsze sie zwazy ma za malo tluszczu.... chyba ze dodasz smietane do niego ale to juz lepiej uzyc samej smietany 12..

MsChilli100 napisał(a):

ważne, żeby nie wlewać go do wrzątku. więc zdejmij
z ognia, poczekaj chwilę i dopiero wlej
możesz też pomieszać go z kilkoma łyżkami tego co w
- zaupy, sosu itd i dopiero taką miksturę wlewać

ok spróbuje jutro twojej metody....robiłam wprost odwrotnie....hmm dzieki za pomysły ludzie:))
trzeba wyrównać temperatury żeby się ni cięło .... dlatego do jogurtu dołóż troszkę tego co masz zamiar nim zaciągnąć tak jak pisali poprzednicy :)
Zgadzam się z poprzedniczką, albo po prostu odstawić z ognia, odczekać chwilę i dopiero dodać jogurt i juz nie gotować.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.