- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 stycznia 2012, 12:40
7 stycznia 2012, 12:47
Mąka żytnia, jak sama nazwa wskazuję, jest robiona z żyta, a pszenna z pszenicy
"Pełnoziarnista" może być zarówno mąka pszenna jak i żytnia-chodzi o to, że taką mąkę robie się z całego ziarna, a więc również z łusek, które są bogate w błonnik.
Generalnie mąka żytnia ma więcej mikroelementów niż pszenna i warto ją jeść. Natomiast z żytniej pełnoziarnistej może być trudno zrobić naleśniki-proponuję dodać trochę albo zwykłej mąki pszennej albo tzw. żytniej chlebowaj.
7 stycznia 2012, 12:49
7 stycznia 2012, 12:54