Temat: Wasze ulubione dietetyczne debiuty przepisy

Pochwalcie się, chce abyście podawaly wasze przepisy i pomysly na dania ktore spozywacie w czasie waszej dietki gdyż np.mi brakuje juz pomyslow co jesc np.na obiad i moze ktos ma jakies fajne pomysly Watek tez zwiazny jest z dietą a wiec wrzucam tu. No to moze ja podam mój przepisik: Pierś z kurczaka miksuje blenderem (wcześniej drobno pokroić),

dodaje drobno posiekaną cebulke, papryke, pieczarki, przyprawy.

Wszystko do miski, dodaje jajko lub same białko( żółtko można wieczorem wykorzystać jako maske na włosy).

Gotuje we wrzątku kilka min.

I sos do tego: woda + przcier pomidorowy+wegetka, przyprawy.

Można podawać z grilowaną papryką, cukinią, pieczakami lub gotowanymi warzywami na parze.

Ja też szukam jakiś fajnych przepisów, twój też całkiem niezły może wypróbuje kiedyś ;)
Pasek wagi

Burgery z łososia i czerwonej fasoli

200g łososia surowego bez ości i skóry

100g czerwonej fasoli z puszki

1 mała cebulka

ząbek czosnku

szczypta mielonego chilli

mielona papryka

sól, pieprz

2 łyżki oleju

 

Łososia i czerwoną fasolę zmielić - najlepiej przez maszynkę, chociaż ja to robię blenderem. Dodać posiekany/zmiażdżony czosnek i przyprawy.

Na łyżce oleju podsmażyć posiekaną cebulkę. Dodać ją do masy rybnej.

Resztę oleju dolać również do masy.

Uformować 4 kotlety. Smażyć je/grillować bez tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

 

burgery


Faszerowana papryka gotowana na parze

2 papryki

50g kaszy jęczmiennej

80g piersi z kurczaka

garść kiełek na patelni

oliwa/olej - łyżka

curry

sól, pieprz

 

Paprykom ścinami górę, wydrążamy środki.

Kaszę jaglaną gotujemy al dente. Studzimy.

Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy curry. Podsmażamy na oliwie/oleju. Pod koniec smażenia dodajemy kiełki na patelnię.

Kaszę, kurczaka, kiełki, sól, pieprz mieszamy w misce. Gotowym farszem napełniamy papryki.

Tak przyszykowane papryki parujemy aż zmiękną - około 20 minut.

 

papryka


Aglio, olio, pepperoncino

200g makaronu spaghetti

3 łyżki oliwy z oliwek

czosnek

1 ostra papryczka

natka pietruszki

 

Makaron ugotować al dente.

Ostrą papryczkę razem z czosnkiem podsmażyć lekko na oliwie z oliwek. Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Posypać natką pietruszki.

Można podawać z czerwonym winem.

Smacznego.

 

makaron


Ptasie mleczko

galaretka o dowolnym smaku - robimy wg przepisu

Masa białkowa: ubijamy 4 białka na sztywno. Dodajemy żelatynę (2 łyżki żelatyny rozpuszczone w szklance gorącej wody - ostudzone), sok z cytryny, coś do posłodzenia (słodzik/cukier/miód - wg smaku). Wszystko razem miksujemy. Dzielimy na dwie części.
I część: zostawiamy
II część - dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao

Szykujemy pojemnik na ptasie mleczko. I wlewamy kolejno warstwy, pamiętając, że każda warstwa musi najpierw stężeć nim wlejemy następną.
Zamiast lodówki, polecam zamrażalnik - wszytko schłodzi sie ekspresowo.

Co do kolejności wlewania - robimy jak chcemy.
Ja zrobiłam tak: najpierw połowa galaretki, potem biała warstwa, następnie kakaowa i na koniec znowu galaretka.


 

ptasie mleczko


To są tylko przykłady. Więcej na moim blogu kulinarnym: kamila19851.blox.pl 

Nie wszystko nadaje się na dietę, ale można zawsze jakieś smakołyki wynaleźć

Ymm, co za odzew.

Super, piszcie.

Ja mam pomysł na szybki podwieczorek
Jogurt naturalny 0% do tego scieram na tartce na taka papkę jabłko kwaśne i to mieszam,wstawiam do lodowki na godzine i swietnie sie ze soba laczy. Pychotka. Nic nadzwyczajnego,a tak pyszne
Ja dzisiaj na obiad zrobiłam sobie naleśniki z mąki żytniej do tego jako farsz dusiłam w garnuszku jabłka pokrojone w kostkę z cynamonem i rodzynkami. Pyszne i strasznie sycące. Można je jeszcze polać jogurtem naturalnym :))

Ostatnio też zaczełam robić potrwakę z kurczaka, po prostu ugotowanego kurczaka (najczęściej z rosołu mi zostaje) rwę na drobne kawałki, do tego dodaję por, marchewkę i cebulę, zalewam bulionem i gotuję do miękkości marchewki (reszta zazwyczaj jest już miękka też) i zostawiam tylko troszkę wody jesli jest a jak jest dużo to albo odelwam, albo czekam aż odparuje ;) Do tego ryż :d
Mam "przepis" podobny do tego Bibiannyy, otóż potrzebne jest tylko pół łyżki miodu, serek wiejski, jabłko i szczypta cynamonu. Serek wiejski wlewamy do filiżanki/kubka. Jabłko ścieramy na grubych oczkach, dorzucamy miód. Mieszamy, mus wlewamy na serek. Na sam wierz dajemy szczyptę cynamonu. Pychotka!

Jak ktos lubi drobiowa watrobke.....na teflonowej patelni bez tluszczu lekko obsmazamy(tak aby sie sciela),dodajemy cebulke i podlewamy woda.Przykrywamy pokrywka i dusimy okolo 10 min.,doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Do naturalnego jogurtu wciskamy dwa zabki czosnku i rwiemy listki miety,polewamy watrobke i danie gotowe....pychotka,i syci,Smacznego

Ja zwykle robię coś na parze: mięso, warzywa i zioła, do tego sos jogurtowo-czosnkowy.
Kiedyś często robiłam rolady drobiowe (albo też wołowe) np. z ogórkami, papryką, pomidorami, później do piekarnika. Polecam te z pomidorami. Nie lubię pomidorów "na surowo", ale te z piekarnika są naprawdę dobre, zaskakująco. Oprócz tego tak jak monikka1976,  robię wątróbkę, bardzo podobnie, nie dodaje czosnku (ale spróbuje), za to dodaję jabłek.

To i ja podam przepis :) może ktoś wykorzysta.
Cztery całe nogi z kurczaka pozbawione skóry, natarte solą, pieprzem i paryką słodką, podsmażam do zrumienienia na małej ilości tłuszczu. Dorzucam dużo pokrojonej cebuli i pora (ze dwie trzy sztuki), smażę jeszcze kilka minut (można jeszcze doprawić solą,pieprzem, papryką) i zalewam to sosem pomidorowym (kupuję taki w szklanej butelce z nakrętką (ma pojemność 680 gram), u mnie nazywa się taki sos Passata - nie wiem jak w Polsce)  i duszę to wszystko ok. 40 min, tzn tak długo, aż kurczak będzie miękki. Ja używam do tego dania sporo papryki słodkiej w proszku, daje świetny smak, ale trzeba sporo jej użyć - ja zużywam całe opakowanie na jeden raz i wychodzi po prostu przepysznie :), można dodać trochę cukru do smaku. Jest pyszne z ryżem, kaszą i solo :) 
Jeśli potrawa jest zbyt rzadka to trzeba gotować bez pokrywki tak długo, aż sos zredukuje się do pożądanej gęstości.
Dziś akurat to jadłam, jutro może jakieś mielone...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.