Temat: Przepis na chleb orkiszowy :)

Witam Was:)
Dzisiaj piekłam pierwszy raz chlebek orkiszowy :) i wyszedł super:) nigdy nie jadłam tak pysznego chleba :)
Bardzo szybko go się robi :)
Może tez ktoś będzie chciał spróbować to podaje przepis :)

800 g mąki orkiszowej

2 łyżeczki soli

1 saszetka suchych drożdży (7 g)

lyzki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

600 ml ciepłej wody

nasiona sezamu do posypania 

Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu

:)
a moze ktos wie w jakim sklepie w niemczech kupie make orkiszowa?
szukaj ze zdrowa zywnoscia :)
ile taka mąka mże kosztować?
okolo 10 zl za 1 kg
zawsze możesz kupić gotową mieszankę na chleb orkiszowy, słyszałem że Zeelandia takie coś sprzedaje
Mąkę orkiszową widziałam ostatnio w Realu. W innych marketach też pewnie mają. Ceny nie pamiętam.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.