Temat: Sałatki na uczelnię

Macie jakieś dobre przepisy na sałatki, które można zabrać na uczelnię w pojemniku?

Pasek wagi
No chyba każdą można :D.
ryz, tuńczyk, papryka, łyżeczka majonezu light :)
ryz seler ze sloika kurczak wedzony kukurydza sol pieprz majonez 
kurczaka grilowanego mieszasz z sosem( serek homo+majonez+musztarda+przyprawy) na to dajesz warstwe kukurydzy, a na to posiekana sałate lodowa. Dzięki temu ze sałata nie jest wymieszana z kurczakiem to długo pozostaje świeża i chrupiaca. Ja biore taka sałatke do szkoły, jak mam dłużej lekcje i wszystkie kolezanki zawsze mówią ze pyszna ;)
Kurczak, wiśnie, miód, kardamon, jogurt naturalny.
Pasek wagi

grilowany kurczak, ananas, czerwona fasolka (ew. kilka czarnych oliwek albo rodzynek) - sos jogurt+keczup;

jak wyżej - zamiast ananasa i fasoli całą pomarańcza i kiwi;

brokuły, czerwona fasolka, suszone pomidory - sos np. sok z połowy cytryny, łyżeczka musztardy ziarenkowej, oliwy, koperek;

jak wyżej, ale zamiast fasolki i pomidorów paluszki surimi i ogórki albo czerwona papryka (słodka lub konserwowa)

czerwona papryka, mango, tuńczyk - sos ocet balsamiczny, oliwa, kilka kropli oleju sezamowego;

latem kuskus, zielony ogórek, pomidor, pietruszka, mięta, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa (tabulee).

Na wierzch każdej możesz położyż sałatę lodową i wymieszać dopiero przed jedzeniem - nie zwiędnie.

sałata lodowa, paluszki krabowe, świeży ogórek i kukurydza - wszystko pokroić i wymieszać ze sobą. Jako sos mieszam oliwę z odrobiną octu lub soku z cytryny, do tego sól, pieprz, koperek i gotowe :)
możesz też kupić gotową mieszankę sałat, kiełki, do tego pomidor, ogórek, papryka, kukurydza, ser feta, szynka lub kurczak, w zasadzie możesz dodać co tylko lubisz. Sos też na bazie oliwy, wystarczy, że dodasz ulubione zioła
tortellini z mięsem, pokrojona mozarella lub parmezan, mieszanka sałat, pomidory koktajlowe, szczypiorek, oliwa z oliwek, sól pieprz i trochę soku z cytryny

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.