- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 grudnia 2011, 19:52
19 grudnia 2011, 20:12
Polecam ten przepis :) już dwie serie w tym sezonie z niego zostały wytworzone i połknięte- szykuję się by zrobić ciacha po raz trzeci żeby jednak coś było na święta xD
W tym roku wypieki pierniczkowe, rozpoczęte w odpowiednim czasie. Mają wystarczająco dużo czasu żeby zmięknąć. Aż dziw bierze, że mając noworodka w domu, jest się bardziej zorganizowanym, niż wcześniej. Myślę że na jednych pierniczkach się nie skończy :) Przepis znaleziony tu.
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, przyprawy plus jajko mieszamy w misce. Miód i masło podgrzewamy. Wlewamy do mąki i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na dowolną grubość (im grubsze tym bardziej miękkie) i wykrawujemy dowolne kształty pierniczków. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 8 minut (moim wystarczyło 5 minut).
Smacznego :)
Wklejono z <http://sekretykuchenne.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?609226>
19 grudnia 2011, 20:14
19 grudnia 2011, 20:28
19 grudnia 2011, 20:51
Piekę od kilku lat pierniki wg przepisu A. Kręglickiej - proste, pachną masłem, cytryną, trochę ostre od imbiru.
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Pierniczki,,5408738,9495.html