- Dołączył: 2011-05-23
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 218
18 grudnia 2011, 00:49
Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na domowy kisiel/budyń tzn taki bez torebki? Co dodajecie oprócz owoców do kisielu (jakie?) i mleka do budyniu. Jak długo gotujecie Wasze deserki po dodaniu mąki/skrobi? W jakich proporcjach występuje w Waszych przepisach płyny i mąka/skrobia?
18 grudnia 2011, 09:07
ja robiłam ostatnio budyń :)
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
18 grudnia 2011, 10:00
ja nigdy budyniu nie przygotowywałam samodzielnie, ale kisiel owszem:
dowolne owoce + minimalna ilość skrobi ziemniaczanej, fajne połączenie to truskawka ze skórką pomarańczową ;)
- Dołączył: 2011-05-23
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 218
18 grudnia 2011, 10:33
właśnie kluczem są słowa: minimalna ilość skrobi czyli ile?
gotować tak długo aż zgęstnienie czyli ile?
18 grudnia 2011, 11:17
w moim przepisie są 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czyli skrobi) na 0.5l mleka - więc proporcje masz
A co do czasu - przecież budyniu czy kiślu nie gotuje się na czas. Nawet na kupnym nie ma takich informacji.
Mleko/wodę gotujesz aż zaczyna wrzeć, po dodaniu mieszanki gotujesz tak długo, aż uzyskasz taką gęstość jak Ci odpowiada. To nie jest długi czas. W tym momencie gotowania przecież nie odchodzi się od kuchenki, tylko się miesza, aby nie było grudek. Nikt nie stoi z zegarkiem w ręku i nie mierzy czasu - po co?