Temat: Kisiel/budyń własnej roboty

Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na domowy kisiel/budyń tzn taki bez torebki? Co dodajecie oprócz owoców do kisielu (jakie?) i mleka do budyniu. Jak długo gotujecie Wasze deserki po dodaniu mąki/skrobi? W jakich proporcjach występuje w Waszych przepisach płyny i mąka/skrobia?
To przepis na budyń z mojego blogu:
http://kamila19851.blox.pl/2011/08/Domowy-budyn.html




ja robiłam ostatnio budyń :)
http://kotlet.tv/budyn-waniliowy tylko bez wanilii bo nie mialam :)
ja nigdy budyniu nie przygotowywałam samodzielnie, ale kisiel owszem:
dowolne owoce + minimalna ilość skrobi ziemniaczanej, fajne połączenie to truskawka ze skórką pomarańczową ;)
Pasek wagi
właśnie kluczem są słowa: minimalna ilość skrobi czyli ile?
gotować tak długo aż zgęstnienie czyli ile?
w moim przepisie są 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czyli skrobi) na 0.5l mleka - więc proporcje masz

A co do czasu - przecież budyniu czy kiślu nie gotuje się na czas. Nawet na kupnym nie ma takich informacji.
Mleko/wodę gotujesz aż zaczyna wrzeć, po dodaniu mieszanki gotujesz tak długo, aż uzyskasz taką gęstość jak Ci odpowiada. To nie jest długi czas. W tym momencie gotowania przecież nie odchodzi się od kuchenki, tylko się miesza, aby nie było grudek. Nikt nie stoi z zegarkiem w ręku i nie mierzy czasu - po co?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.