Temat: czarny bszkopcik na tort urodzinowy ;]

elo ;] we wtorek mam 18. i wymyśliłam sobie tort z kakaowym biszkoptem, jasnym kremem (jeszcze nie wiem jakim kupnym/ z torebki/ kremówka uita/ czy co ? ) , galaretką stężałą z dżemem wiśniowym i wiśnie z dżemiku w jedne warstwie kremu.... plus do ponczu trochę wiśniowej nalewki ;]
no i mam pytanie:
macie sprawdzony przepis na dużą torownicę na biszkopt kakaowy, jak najwyższy, jakiś może żeby nie opadał ?;> Marzenie :D
słyszałam, że zaraz po upieczeniu należy blaszkę z ciastem zrzucić z wysokości 50 cm na podłogę i włożyć spowrotem do piekarnika do ostygnięcia  ;] macie jakieś praktyki na ten temat? ;> prawdopodobnie płaski jak blacha
no i na wierzch wiórki czekoladowe też chcę zrobić sama , ale z jakiej czekolady najlepiej? melcznej? tłustej? ;> zwykłej? lindt? ;>
czy topić w kąpieli wodnej czy z masłem? ;>

szukałam mnóstwo rzeczy na google, ale tam każd pisze inaczej i nic nie jest wypróbowane przez zaufanych mi ludzi więc zwracam się do Was ;]
ja robiłam tort z tego przepisu.
boski wyszedł :)
tylko że boki bitą śmietana jeszcze smarowałam

wiórki najlepsze są z gorzkiej :)
Pasek wagi
żeby biszkopt Ci nie opadł, zaraz po wyciągnięciu go z piekarnika musisz odwrócić tortownicę do góry dnem :) Niech tak poleży w tej tortownicy, ostygnie. Na pewno nie opadnie - sprawdzone :)
eh ;] tort z Twojego linku wygląda przepysznie ale interesuje mnie tn biszkopt... na prawdę dawałaś tylko jajka cukier i mąkę? żadnego proszku? oleju? ;> nie skusiłabym się, ale jeżeli napiszesz że był świetny to chyba się skuszę ;>
Ja robię zawsze ten biszkopt "rzucany" z mojewypieki.blox.pl i zawsze wychodzi pyszny i równy. Polecam.

Tortownicę upuszczam na podłogę, na rozłożony gruby koc.
ja robie biszkopt normalnie, z jaj mąski cukru i na sam koniec kakao
i jeszcze misie nie zdarzyło aby opadł ^^ serio, a pieke już od 3 lat :))
Pasek wagi
przede wszystkim nie wyjmuje ciasta od razu jak już upłynie te np. 30 min, tylko zostawiam w piekarniku jeszcze jakieś 10-15 min
Pasek wagi

Dzo biszkoptu nie daje się ani tłuszczu, ani proszku.

żadnego proszku ani tłuszczu, a wyszedł bardzo wysoki, balam się że wypłynie z mojej blachy :)
Pasek wagi
Biszkopt nie ma tłuszczu (oprócz tego z jajek), ani proszku do pieczenia, ma stosunkowo mało mąki, dużo białka, mało kalorii. Chyba najlepsze ciasto na dietę, oczywiście o ile nie jest wysmarowany margarynowym kremem... fuj.

Nie jestem zwolenniczką rzeczy z torebek, ale na przełożenie tortu fajnie nadają się takie desery do robienia z mlekiem z DrOetkera (jest chyba tiramisu, straciatella albo mus czekoladowy, nie ma na nich napisu że sa do tortów:P). Nie maja aż tak dużo kalorii i tort będzie Ci się ładnie trzymał.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.