- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
14 grudnia 2011, 11:19
14 grudnia 2011, 11:26
Szarlotka
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 x cukier waniliowy
- 1 x margaryna ( Kasia)
- 4-5 jaj
- 2 kg jabłek renet
- 3 łyżki kisielu
Wykonanie
- obieramy jabłka robimy mus nie słodzimy bo będzie za słodkie
- jak wystygną jabłka odcedzamy mus z wody (jak jest dużo) dodajemy 3 łyżki kisielu i mieszkamy
- oddzielamy żółtka od białek
- do białek dodajemy szczyptę soli i pół szklanki cukru i ubijamy na sztywną bezowatą pianę
- na stolnice dajemy wszystkie składniki ( mąka, margaryna, żółtka, cukier zwykły, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) i zagniatamy. Ważne ciasto kruche nie lubi ciepła trzeba to robić szybko i bardzo sprawnie jak będzie długo to będzie twarde jak podeszwa)
- gdy ciasto ugniecione to rozdzielamy je na 2 części i do lodówki ( większą i mniejszą)
- jak się lekko schłodzi wykładamy blaszkę papierem do pieczenia
- spód blaszki większą częścią ciasta wykładamy
- na cisto rozmasowujemy jabłka
- na jabłka pianę z białek,
- wyjmujemy mniejszą część ciasta i na pianę ścieramy na grubszych oczkach tarki
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 45 minut
uwaga w czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie ruszamy jabłecznika nożami i widelcami żeby sprawdzić czy dobry! jak się upiecze to wyłączamy piekarnik i niech tam pozostanie aż do wystygnięcia!!!
14 grudnia 2011, 11:32
14 grudnia 2011, 11:38
Edytowany przez jegoslonko 14 grudnia 2011, 11:39
14 grudnia 2011, 11:58
14 grudnia 2011, 12:40