Temat: przepis na jabłecznik???

cześć, robiłam kiedyś dobry jabłecznik, ale nie moge odszukać przepisu. Kroiło się jabłka, dodawało cukier, żeby jabłka oddały sok, potem mąką, jaja... czy ktoś zna dokłanie ten przepis??? podajecie prosze proporcje i produkty
to jest mój sprawdzony przepis:

Szarlotka

- 3 szklanki mąki krupczatki

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 x cukier waniliowy

- 1 x margaryna ( Kasia)

- 4-5 jaj

- 2 kg jabłek renet

- 3 łyżki kisielu

 Wykonanie

- obieramy jabłka robimy mus nie słodzimy bo będzie za słodkie

- jak wystygną jabłka odcedzamy mus z wody (jak jest dużo) dodajemy 3 łyżki kisielu i mieszkamy

- oddzielamy żółtka od białek

- do białek dodajemy szczyptę soli  i pół szklanki cukru i ubijamy na sztywną bezowatą pianę

 - na stolnice dajemy wszystkie składniki ( mąka, margaryna, żółtka, cukier zwykły, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) i zagniatamy. Ważne ciasto kruche nie lubi ciepła trzeba to robić szybko i bardzo sprawnie jak będzie długo to będzie twarde jak podeszwa)

- gdy ciasto ugniecione to rozdzielamy je na 2 części i do lodówki ( większą i mniejszą)

- jak się lekko schłodzi wykładamy blaszkę papierem do pieczenia

- spód blaszki większą częścią ciasta wykładamy

- na cisto rozmasowujemy jabłka

- na jabłka pianę z białek,

- wyjmujemy mniejszą część ciasta i na pianę ścieramy na grubszych oczkach tarki

- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 45 minut

uwaga w czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie ruszamy jabłecznika nożami i widelcami żeby sprawdzić czy dobry! jak się upiecze to wyłączamy piekarnik i niech tam pozostanie aż do wystygnięcia!!!


http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_razowa/przepis.html - polecam ten przepis. moje jedyne modyfikacje to zmniejszenie ilości cukru i nie dodaję rodzynek. ciasto wychodzi przepyszne polecam.
ja ostatnio robiłam z zarodkami pszennymi - pycha

4 jajka
1 szklanka cukru (można dać mniej cukru na szklance jest bardzo slodkie moim zdaniem)
1 szklanka mąki 
1 szklanka zarodków pszennych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 jabłka
3 łyżki wrzątku (ich nie było w przepisie, ale dzięki nim ciasto ładnie wyrasta).

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. W pojemnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

 Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier na przemian z żółtkami i 3 łyżki wrzątku - ubijamy tak długo aż kolor ciasta będzie jasnokremowy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta i bardzo dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy zarodki i również dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem na wolnych obrotach).

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy wyrobioną masę, na wyrównanej powierzchni układamy kawalki jablek, posypujemy cynamonem.

Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

nie wiem o jaki Tobie chodzi ale podam przepis na szarlotke po mojemu- wychodzi rewelacyjnie i jest prostwa w wykonaniu:) 
tak wiec
1 /2 kg mąki
25 dag margaryny lub masła
1 szklanka cukru kryształu + 4 łyżki do budyniu
cukier waniliowy
cynamon
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
1 kg jabłek
cukier puder do posypania ciasta

Jajka utrzeć z cukrem kryształem i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,

posiekać z margaryną i dodać utarte jajka, wszystko razem zagnieść.

Ciasto podzielić na połowę - jedną rozwałkować i wyłożyć do blaszki (u mnie 25 x 35 cm) a drugą włożyć do zamrażalnika.

Na rozwałkowanym cieście ułożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka, posypać je cukrem waniliowym i cynamonem.

 Następnie na jabłka wyłożyć gorący budyń ugotowany w 3 szklankach mleka z dodatkiem kilku łyżek cukru.

 Budyń rozprowadzić równo na jabłkach.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta, najlepiej na grubych oczkach. 

Piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Ostudzone ciasto posypać cukrem waniliowym.

Smacznego;D

Jabłecznik prosty ale za to bardzo smaczny

·        
      4 średnie jajka
·        200 gram cukru
·        150 gram roztopionego masła
·        Imbir 1  płaska łyżeczka
·        Cynamon   1 albo 2  łyżeczki
·        Sól szczypta
·        Mąka  tortowa  200 gram
·        proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
·        kurkuma 1/3 łyżeczki
·        Jabłka soczyste  winne i dojrzałe 8 szt.

Wlać do  robota kuchennego
i   dobrze ubić 4 średnie jajka z  200 gramami  cukru .
Następnie dodać bardzo powoli , nie przerywając pracy robota  
150 gram roztopionego masła oraz płaską łyżeczkę imbiru
 i 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. 
Kolejno dodać 200 gram mąki tortowej wymieszanej z 2 łyżkami proszku do pieczenia 
oraz 1/3 łyżeczką kurkumy .
Ciasto wlać do foremki silikonowej ( wychodzą mi 4 chlebowe) ,
 położyć na to 8 drobno pokrojonych w plasterki jabłek.

Posypać grubo cynamonem
Piec w temp 180 stopni
1 godz. w elektrycznym piekarniku
1,50  godz. w gazowym piekarniku

Smacznego

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.