Temat: dziwne przepisy, sprawdzone, acz kontrowersyjne połączenia smaków

znacie jakieś dziwne przepisy? albo może sami jecie coś w specyficznym połączeniu? ja na przykład namiętnie solę wszystko, co słodkie: tak mi bardziej smakuje.

albo czasami zamiast mąki dodaję zblenderowane musli (bez rodzinek raczej;)) poza tym uwielbiam marchewkę duszoną polać jogurtem brzoskwiniowym wymieszanym z chili. i jabłka czasami posypuję mielonym chili, także słodko-ostre jak najbardziej. do mięs najlepszy z kolei sos z magno i orzeszków ziemnych

a wy? ciekawam bardzo, więc piszcie :)

To co mnie zaskoczyło dobrym smakiem: sałatka - jabłko, cebula i ogórki kiszone (wszystko drobno pokrojone)
i druga pozycja: duszone jabłuszka z niebieskim pleśniakiem (jak spróbowałam to nie mogłam się oderwać)

Placki ziemniaczane z cukrem - to był kiedyś standard :) Ale teraz wolę zdecydowanie na ostro z sosem grzybowym
Twaróg z miodem > uwielbiam :)
w dawnych czasach również maczałam frytki w koktajlu waniliowym

wiele z tych połączeń tworzy wykwintne dania, tyle że nie w Polsce - Polacy mają swój pakiet standard plus nieco kuchni włoskiej i wietnamskiej x)

trzeba to zmienić wreszcie ;D
meksykański sos z ziarami kakaowca podawany do indyka mmmmmmmmmm :D nigdy sama nie przygotowywałam, ale jadłam w knajpie wiele razy ;)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.