Temat: Wasze ulubione sałatki i zakąski imprezowe

Cześć wszystkim :) W tym roku organizuję dużą imprezę sylwestrową w związku z czym mam do Was ogromną prośbę:) Podzielcie się Waszymi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami na sałatki i zakąski . Nie koniecznie muszą być dietetyczne, wiadomo nie każdy jest na diecie. Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję:)
Super dzięki bardzo za pomysły! masło pomidorowe z pewnością wypróbuję:) pierożki z ciasta francuskiego z pewnością też bo wiele o nich słyszałam:)
Dobrym pomysłem jest zrobienie koreczków na różne sposoby. Ostanio robiłam takie wersje:
- oliwka, ser camembert, winogrono, chlebek
- śledzik, chlebek, papryka, ogórek konserwowy
- pomidorek koktajlowy, serek żółty, oliwka, pieczarka marynowana, kabanos

Robiłam to kilka godzin, ale wbrew pozorom z niewielu składników wyszła bardzo duża liczba koreczków, każdy chętnie je jadł, a jeszcze zostało na drugi dzień.
Sałatka cezara
Sałatka grecka
Sałatka gyros

Polecam sałatkę  z makaronu ryżowego, ogórek świeży, ser żółty, szynka konserwowa, koperek, sól, pieprz i majonez lub jogurt grecki mniam mniam
Polecam sałatkę z ogórka świeżego, makaronu ryżowego, sera żółtego, szynki konserwowej, koperku, majonezu lub jogurtu greckiego, sól, pieprz. Pyszota ;)
Przygotowane w sezonie letnim marynowane ogórki w chilli i w occie.
Im mniejsze ogórki tym smaczniejsze.
Na moich biesiadach cieszą się dużym zainteresowaniem, świetnie sprawdzają się także jako zagrycha pod 40%.
Pasek wagi
polecam ślimaczki z ciasta francuskiego:

farsz:
szynka pokrojona w kosteczkę (ja kroję już taką w plastrach)
żółty ser starty na tarce jarzynowej
posiekany koperek (jeśli ktoś lubi)
2 łyżki śmietany
1 jajko

wszystko wymieszać, rozsmarować na cieście francuskim,
ciasto z farszem zwinąć w rulon, pokroić w paski szerokości ok.1,5 cm, ułożyć na blasze (zachować odległości, bo w czasie pieczenia ślimaczki się kładą i rosną), posmarować po wierzchu roztrzepanym białkiem (ja smaruję całym jajkiem, nie samym białkiem),
piec w temp. ok.200 st. przez 15-20 min, tak żeby się ładnie zarumieniły
podawać na ciepło albo na zimno, ale na ciepło smaczniejsze - można przygotować wcześniej, a upiec w trakcie imprezy

farsz można zrobić z podduszonymi pieczarkami - też pycha

Polecam! Ojej,  aż ślinotoku dostałam
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.