- Dołączył: 2011-01-29
- Miasto: Bydgoszcz
- Liczba postów: 314
10 grudnia 2011, 14:31
Cześć wszystkim :) W tym roku organizuję dużą imprezę sylwestrową w związku z czym mam do Was ogromną prośbę:) Podzielcie się Waszymi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami na sałatki i zakąski . Nie koniecznie muszą być dietetyczne, wiadomo nie każdy jest na diecie. Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję:)
- Dołączył: 2011-01-29
- Miasto: Bydgoszcz
- Liczba postów: 314
10 grudnia 2011, 16:05
Super dzięki bardzo za pomysły! masło pomidorowe z pewnością wypróbuję:) pierożki z ciasta francuskiego z pewnością też bo wiele o nich słyszałam:)
- Dołączył: 2011-08-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2350
10 grudnia 2011, 16:08
Dobrym pomysłem jest zrobienie koreczków na różne sposoby. Ostanio robiłam takie wersje:
- oliwka, ser camembert, winogrono, chlebek
- śledzik, chlebek, papryka, ogórek konserwowy
- pomidorek koktajlowy, serek żółty, oliwka, pieczarka marynowana, kabanos
Robiłam to kilka godzin, ale wbrew pozorom z niewielu składników wyszła bardzo duża liczba koreczków, każdy chętnie je jadł, a jeszcze zostało na drugi dzień.
- Dołączył: 2011-12-13
- Miasto: Gostyń
- Liczba postów: 126
15 grudnia 2011, 22:05
Polecam sałatkę z makaronu ryżowego, ogórek świeży, ser żółty, szynka konserwowa, koperek, sól, pieprz i majonez lub jogurt grecki mniam mniam
- Dołączył: 2011-12-13
- Miasto: Gostyń
- Liczba postów: 126
16 grudnia 2011, 09:56
Polecam sałatkę z ogórka świeżego, makaronu ryżowego, sera żółtego, szynki konserwowej, koperku, majonezu lub jogurtu greckiego, sól, pieprz. Pyszota ;)
- Dołączył: 2011-01-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 199
16 grudnia 2011, 11:25
Przygotowane w sezonie letnim marynowane ogórki w chilli i w occie.
Im mniejsze ogórki tym smaczniejsze.
Na moich biesiadach cieszą się dużym zainteresowaniem, świetnie sprawdzają się także jako zagrycha pod 40%.
- Dołączył: 2011-11-24
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 291
16 grudnia 2011, 14:26
polecam ślimaczki z ciasta francuskiego:
farsz:
szynka pokrojona w kosteczkę (ja kroję już taką w plastrach)
żółty ser starty na tarce jarzynowej
posiekany koperek (jeśli ktoś lubi)
2 łyżki śmietany
1 jajko
wszystko wymieszać, rozsmarować na cieście francuskim,
ciasto z farszem zwinąć w rulon, pokroić w paski szerokości ok.1,5 cm, ułożyć na blasze (zachować odległości, bo w czasie pieczenia ślimaczki się kładą i rosną), posmarować po wierzchu roztrzepanym białkiem (ja smaruję całym jajkiem, nie samym białkiem),
piec w temp. ok.200 st. przez 15-20 min, tak żeby się ładnie zarumieniły
podawać na ciepło albo na zimno, ale na ciepło smaczniejsze - można przygotować wcześniej, a upiec w trakcie imprezy
farsz można zrobić z podduszonymi pieczarkami - też pycha
Polecam! Ojej, aż ślinotoku dostałam