Temat: Naleśniki-przepis podstawowy

Macie jakiś sprawdzony przepis na naleśniki?:) chcę sobie zrobić jutro na śniadanie. Może być kaloryczny, bo planuje na ok.800 kcal, z dżemem. z mąki pszennej 

ps: *dodajecie do ciasta proszek do pieczenia?
*na czym smażycie?
*co daje dodanie budyniu do ciasta?
*jaka mąka najlepsza na naleśniki??
*czy to prawda,że im wiecej jajek dodamy tym ciasto jest bardziej gumowate?

owsiankaa napisał(a):

dziękuje Ci:)a dodac proszek do pieczenia?

Ja nie dodaję. A jeśli chcesz, żeby były bardziej puszyste to ubij pianę z białka :) Jeśli nie (mi się nigdy nie chce) to dodaj całe jak leci ;)
Smacznego :)
3łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1/4szklanki mleka-3naleśniki wychodzą 

iwcia5100 napisał(a):

3łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1/4szklanki
wychodzą 
Z kukurydzianej chyba nigdy nie robiłam. Tzn robiłam ale tortille...

Mój przepis na naleśniki, jeden ma 80 kcal, z przepisu wyjdzie ich około 6-7.

jajko
5 czubatych łyżek mąki pszennej poznańskiej lub lubelli pełnoziarnistej
łyżka oleju
mleko - około 1/3 szklanki
woda mineralna - fajnie jak jest gazowana
sól, ew. cukier

Jajko miksuję, jesli mam ochotę dodaję wtedy trochę cukru (około łyżki). Wlewam mleko (na oko) i wodę (trochę więcej wody niż mleka albo po równo). Stopniowo dodaję mąkę i odrobinę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Warto pamiętać, że w ciągu kilku minut mąka napęcznieje i ciasto zrobi się odrobinę bardziej gęste. Pod koniec miksowania dodać olej. Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej na złoty kolor (na średnim ogniu, około 2 minuty z jednej i minutę z drugiej strony).

Najlepsze naleśniki wychodzą jeśli ciasto poleży sobie trochę przed smażeniem.
Dziękuje, już sobie ułożyłam przepis z waszych propozycji:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.