Temat: chudziutkie leczo :D

W z wiazku ze zgromadzonymi kilogramami w tylnej czesci mojego ciala :D... postanowilam wziasc sie za siebie... i tak jakos naszla mnie ochota na leczo wiec postanowilam je odchudzic :D:D:D

100g kielbasy, pol cukini, 2 cebule, 2 pomidory,2 papryki, seler naciowy (ile kto lubi), oliwa z oliwek, ketchup, koncentrat pomidorowy.

Cebule kroimy w paski i szklimy na lyzce oliwy z oliwek(bardzo maly ogien...ok 2-3min). Kielbase kroimy w kostke i wrzucamy do cebuli. Pomidory trzeba sparzyc i obrac. Papryke kroimy w paski, a cala reszte w kostke.  Do garnka wrzucamy reszte warzyw i wlewamy pol szklanki wody. Dusimy przez 10 min pod pokrywka. Dodajemy pokrojone w kostke pomidory. Dodajemy lyzke koncentratu, 2-3 lyzki ketchupu, mieszamy... i dusimy przez 25min. Serwowac bez niczego lub z kawalkiem chleba slonecznikowego :D

kiełba do 'odchudzonego' leczo ?
ale w 100 gramach jest ok350kcal a z calego garnka wyjdzie ok 4-5 porcji wiec wychodzi ok 85 kcal z kielbasy na porcje +warzywa ok 50kcal i oliwa (150kcal w lyzce) to ok 35 kcal na porcje + koncentra i ketchup tez ok 40 kcal- wiec razem wychodzi ok 200kcal na porcje ... jak dla mnie na obiad nawet z 50g chleba slonecznikowego (120kcal)  to lekko ponad 300kcal, na obiad w sam raz :D:D:D
ja do leczo daje całą cukinię i nie daję kiełbasy - to się nazywa odchudzone leczo :)
Kurde to musisz malutko jesc,ze z tych skladnikow wychodza Ci 4 porcje.Przeciez to podczas duszenia tak sie kurczy,ze chyba na jedna miseczke tego jest
Pasek wagi
Ja uważam, że do leczo pasuje też pierś z kurczaka. Można ją uprzednio podsmażyć i w ogóle będzie super.
Chociaż kiełbasa, jeśli wybierze się taką chudszą, też nie ma jakichś okropnych ilości kalorii. A jednak dużo daje jeśli chodzi o smak tej potrawy.
Pasek wagi
a ja właśnie dodaje filet z indyka lub z kurczaka do lecza:DDD i pychotka:D moze nie do wersji fit ale zdradze Wam mooj sekretny skladnik -feta
Pasek wagi
leczo w wersji odchudzonej, wtf.... leczo to praktycznie same warzywa plus odrobina mięsa, po co to w ogóle odchudzać, skoro jest dosyć zdrowym posiłkiem i tak. kawałek kiełbasy was nie zabije, przestańcie świrować. 
satoko, tu widac chodzi oto zeby je odchudzic do minimum. ale dziewczyny wezcie pod uwage ze po pierwsze potrzebujecie troche tluszczu ze wzgledu na witaminy w warzywach ktore sa nie przysfajalne jesli nie ma jakiego kolwiek tluszczu. Pozatym nie trzeba zjesc odacu calego garnka... klucz to czesto ale male porcje... i plus to ma byc obiad... ktory np o 14.00 po poludniu tezmsi miec troche kalori jesli tak jak ja sniadanie zjedliscie o 8-9 a w miendzy czasie jablko. Tu nie chodzi o to zeby je odchudzic w 100% tylko aby zmniejszyc kcal bez zmieniania zbytnio smaku (wkoncu jesli mam ochote na leczo to mam ochote na ten smak tak?) , a jedynie ograniczyc kcal do naszych dziennych potrzeb :D:D:D
Ja robię leczo z dwóch małych cukinii, całej papryki, 1-2 cebuli, pomidorów + łyżeczka koncentratu i przyprawy. Dla mięsnego posmaku dodaję kilka plasterków (2-4) szynki dojrzewającej (czasem nawet light). Jest niesamowicie aromatyczna, więc po leżakowaniu leczo nabiera fajnego smaku. Moim zdaniem kiełbasa do dietetycznego przepisu jest nie najlepszym pomysłem :) Przede wszystkim dlatego, że można z niej zupełnie zrezygnować - dla aromatu dojrzewająca szynka, a dla samego mięsa pierś z indyka lub kurczaka. W 100 gramach takie leczo będzie miało 30-40 kalorii maksymalnie, więc przy dużej misce nasyci bez kalorycznych wariacji.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.