- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 grudnia 2011, 20:54
8 grudnia 2011, 21:03
Edytowany przez ewelinusek 8 grudnia 2011, 21:04
8 grudnia 2011, 21:04
8 grudnia 2011, 21:07
8 grudnia 2011, 21:14
8 grudnia 2011, 22:31
O małokalorycznych nie ma co marzyć, ale mam zdrowe - bez tłuszczu, białka, migdały, ale także cukier i bakalie. Ja nie lukruję, bo i tak są słodkie. Proste. Niestety trudno się oprzeć:)
Pierniczki norymberskie.
250 g zmielonych migdałów
180 g cukru pudru
3 białka
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków (dałam łyżeczkę i fajne)
szczypta mielonej gałki muszkatałowej
Lukier
25 g cukru pudru
kilka kropli likieru grand marnier
kilka kropli soku z cytryny
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodać przyprawy korzenne, migdały i kandyzowane skórki. Delikatnie wymieszać trzepaczką. Nakładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem małe porcje zachowując odstepy. Wstawić na 1- 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 30 - 40 stopni C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 140 stopni z termoobiegiem lub 160 bez i piec 25 - 30 min. Wystudzone delikanie polukrować. Lukier wykonać ucierając w kubku składniki . Lukier stosować oszczędnie, albo wcale nie lukrować.
Edytowany przez magull 8 grudnia 2011, 22:30
8 grudnia 2011, 22:56
O małokalorycznych nie ma co marzyć, ale mam zdrowe -
tłuszczu, białka, migdały, ale także cukier i bakalie.