Temat: Ciastka

Hej. Potrzebuje sprawdzony przepis na dietetyczne ciastka pierniki. Chcialabym upiec w weekend, zalezy mi zeby smakowaly wszystkim, nie tylko tym na diecie :)  Licze na Wasza pomoc ;)
proponuję zrobić normalne, a ci na diecie zjedzą po prostu mniej i na pewno ciastka będą wszystkim smakować. nie ma ryzyka jak w przypadku dietetycznych.
Możesz spróbować użyć mąki razowej zamiast białej :)
jeżeli znasz centrum dietetyczne naturhouse i jest gdzieś w pobliżu u Ciebie, możesz zakupić sobie ciasteczka z błonnikiem różne smaki :)
Prawdziwe pierniki , żeby były smaczne nie mogą być małokaloryczne. Zjedz po prostu jednego dla przyjemności podniebienia

może zrób małe i cieniutkie 

O małokalorycznych nie ma co marzyć, ale mam zdrowe - bez tłuszczu, białka, migdały, ale także cukier i bakalie. Ja nie lukruję, bo i tak są słodkie. Proste. Niestety trudno się oprzeć:)

Pierniczki norymberskie.

250 g zmielonych migdałów

180 g cukru pudru

3 białka

4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżeczka mielonego cynamonu

szczypta mielonych goździków (dałam łyżeczkę i fajne)

szczypta mielonej gałki muszkatałowej

 Lukier

25 g cukru pudru

kilka kropli likieru grand marnier

kilka kropli soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodać przyprawy korzenne, migdały i kandyzowane skórki. Delikatnie wymieszać trzepaczką. Nakładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem małe porcje zachowując odstepy. Wstawić na 1- 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 30 - 40 stopni C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 140 stopni z termoobiegiem lub 160 bez i piec 25 - 30 min. Wystudzone delikanie polukrować. Lukier wykonać ucierając w kubku składniki . Lukier stosować oszczędnie, albo wcale nie lukrować.

magull napisał(a):

O małokalorycznych nie ma co marzyć, ale mam zdrowe -
tłuszczu, białka, migdały, ale także cukier i bakalie.


Cukier można zastąpiś stewią (praktycznie bezkaloryczna), a bakalie suszoną żurawiną bez cukru.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.