Temat: tiramisu

hej dziewczyny nie długo obchodze urodziny chciałam zrobić tort na bazie kremu tiramisu ,przejrzałam przepisy i w jednych do serka dodaje się białka ,a w drugim bitą śmietanę  może macie wypróbowany przepis na tiramisu to proszę pozdrawiam :)
a i ile to ma kalorii , bo nie wiem czy tylko smakiem się oblizać  :))
ja zawsze z tego przepisu robię
Pasek wagi
ach tiramisu.....

ha a ja mam przepis na tiramisu wersja light!!! Jest pycha, sama robiłam kilka razy!

Przepis na 8 osób, porcja na 292kcal

500g sera ricotta;

250 chudego jogurtu greckiego;

80g drobnego cukru kryształu ( ja zamiast cukru dodaje stewię, bo nie jadam cukru, ale jak kto chce);

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;

6 łyżek orzechów laskowych (potłuczonych na mniejsze);

200ml mocnej zimnej kawy (ja używam więcej tak z 350ml);

24 savoiardi (biszkopty włoskie, ale można je zamienić na zwykłe biszkopty tyle, że potrzeba ich więcej ja kupuję tak 500g. Pamiętajmy, by biszkopty były bez cukru!bo to przeciez wersja light);

kakao w proszku (bez cukru!);

1/2 łyżeczki cynamonu;

 

Kawę zaparzyć, pozbyć się fusów, wymieszać z cunamonem odstawić do wystygnięcia. Wymieszać w dużej misce ricottę, jogurt i cukier (stewię). Dodać potłuczone orzechy, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać. Biszkopty zamoczyć w zimnej kawie (ja wylewam kawę na głęboki talerz, dzięki temu biszkopty są równo namoczone, tak przez 3-4 sekundy) i poukładać na dnie płaskodennego naczynia o wymiarach 30*22 cm i głebokości 5 cm. Na warstwę biszkoptów nałożyć połowę masy ricotta-jogurtowej i równomiernie rozprowadzić. Namoczyć nastepną warstwę biszkoptów i poukładać na wierzch, a na to położyć resztę masy, również rozprowadzić. Przykryć tiramisu folią kuchenną i odstawić do lodówki na 15 mina (wg mojego doświadczenia powinno postać kilka godzin, a najlepsze jest jak postoi przez noc). Przed podaniem posypać tiramisu sypkim kakaem przez sitko.

 

białek nie dodawaj NIGDY. to rozrzedzi cała mase, cały urok polega na tym ze ona jest gęsta i tłusta od serka mascarpone... ogóle mozna robic w wesji "light" całkiem niezłe, ale do tiramisu prawdziwego sie nie umywa, lepiej zjesc prawdziwe a ew.miej ;)

za to czasmi robie "deser tiramisu" ze dodaje bitej smietany i taka wersja u mni w domu najlepiej smakuje

-6 zółtek ubijam z cukrem
- do tego dodaje 0,5 kg tiramisu
A powstała mase dodaje do ubitej smietany(tez pół kilo)

I układam: biszkopty nasączone kawa-masa-starta czekolada-biszkopty nasączone kawa-masa-czekolada. Niebo <3

BeeSweet2 napisał(a):

ogóle mozna robic w wesji "light" całkiem niezłe, ale
tiramisu prawdziwego sie nie umywa, lepiej zjesc
a ew.miej ;)


Wiadomo, że wersja "nielight" jest najczęściej smaczniejsza od light. niestety wiele z nasz jest żywym dowodem na to, że "ewentualnie mniej" nie zawsze wychodzi. Po co jeść kawałek z 500kcal skoro kawalek z 290kcal jest równie dobry. Poza tym, kazdy kucharz robi tiramisu inaczej i każdy uważa, że jego jest najlepszy!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.