- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 grudnia 2011, 09:28
8 grudnia 2011, 09:36
8 grudnia 2011, 09:53
8 grudnia 2011, 16:13
ha a ja mam przepis na tiramisu wersja light!!! Jest pycha, sama robiłam kilka razy!
Przepis na 8 osób, porcja na 292kcal
500g sera ricotta;
250 chudego jogurtu greckiego;
80g drobnego cukru kryształu ( ja zamiast cukru dodaje stewię, bo nie jadam cukru, ale jak kto chce);
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
6 łyżek orzechów laskowych (potłuczonych na mniejsze);
200ml mocnej zimnej kawy (ja używam więcej tak z 350ml);
24 savoiardi (biszkopty włoskie, ale można je zamienić na zwykłe biszkopty tyle, że potrzeba ich więcej ja kupuję tak 500g. Pamiętajmy, by biszkopty były bez cukru!bo to przeciez wersja light);
kakao w proszku (bez cukru!);
1/2 łyżeczki cynamonu;
Kawę zaparzyć, pozbyć się fusów, wymieszać z cunamonem odstawić do wystygnięcia. Wymieszać w dużej misce ricottę, jogurt i cukier (stewię). Dodać potłuczone orzechy, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać. Biszkopty zamoczyć w zimnej kawie (ja wylewam kawę na głęboki talerz, dzięki temu biszkopty są równo namoczone, tak przez 3-4 sekundy) i poukładać na dnie płaskodennego naczynia o wymiarach 30*22 cm i głebokości 5 cm. Na warstwę biszkoptów nałożyć połowę masy ricotta-jogurtowej i równomiernie rozprowadzić. Namoczyć nastepną warstwę biszkoptów i poukładać na wierzch, a na to położyć resztę masy, również rozprowadzić. Przykryć tiramisu folią kuchenną i odstawić do lodówki na 15 mina (wg mojego doświadczenia powinno postać kilka godzin, a najlepsze jest jak postoi przez noc). Przed podaniem posypać tiramisu sypkim kakaem przez sitko.
Edytowany przez Nithaiah 8 grudnia 2011, 16:15
9 grudnia 2011, 22:57
10 grudnia 2011, 17:31
ogóle mozna robic w wesji "light" całkiem niezłe, ale
tiramisu prawdziwego sie nie umywa, lepiej zjesc
a ew.miej ;)