- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 grudnia 2011, 20:58
7 grudnia 2011, 20:58
7 grudnia 2011, 21:02
7 grudnia 2011, 21:24
7 grudnia 2011, 21:39
7 grudnia 2011, 21:39
tradycyjny gyros<3
7 grudnia 2011, 22:50
Ziarenkowa: po puszce fasoli, kukurydzy, groszku i 4 jajka, dużo koperku, sos jogurtowo-majonezowy
Brokuły, feta, migdały, sos winegrete
Kurczak, ananas, czerwona fasola, czarne oliwki, sos jogurt z keczupem.
Warstwowa: czerwona fasola, czerwona cebula (można sparzyć), feta, pomidory w kostkę bez skóry i pestek, na wierzch sos z gęstego jogurtu, soli, pieprzu, czosnku.
Kalafior ugotowany na półtwardo, fasolka szparagowa z puszki, tuńczyk, pomidory, czarne oliwki, sos z jogurtu (z solą, albo keczupem, albo muśztardą, albo curry).
Brokuły, jajko, ogórki lub papryka z octu, sos z soku z pół cytryny, łyżeczki musztardy ziarnistej, oliwy, może być pietruszka albo koperek.
Brokuły, suszone pomidory z zalewy, prażone pestki dyni, sos winegrette.
7 grudnia 2011, 23:18
Może słatka z mango, kurczakiem i kozim serem? Wersja light bez sera i miodu.
Przepis na 4 porcje.
2 łyzki orzeszków piniowych (może być bez, jest równie smaczna);
jedno mago (obrany ze skórki);
4 łyżki oliwy z oliwek;
ząbek czosnku, cienko pokrojony;
paczka świeżego szpinaku (300g);
300g filetu z kurczaka;
torebka mieszanej sałaty (300g);
pół ogórka zielonego w plasterki pokrojony;
125 miękkiego sera koziego;
łyżeczka miodu;
4 łyżki ocetu balsamicznego.
Prażyć orzeszki przez 3 min na patelni bez tłuszczu. odlożyc na talerzyk i poczekać, az wystygnie. w tym czasie obrac i pokroic mango na paski o szerokości 1/2 cm. Na patelni lub w woku podgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek i szpinak. Mieszając poczekać aż szpinak się skurczy. Doprawić do smaku. Przełożyć na sito lub durszlak i poczekac aż oliwa i woda wycieknom. Na reszcie oliwy usmażyć kurczaka pokrojonego na kawałki z solą i pieprzem przez 4 min (dla wersji light można na patelni grillowej, bez tłuszczu) na złocisto. Podzielić sałatę i ogórka na 4 talerze. Potem podzielić szpinak i pokruszony kozi ser. Dodac mango. Posypać orzeszkami i polac miodem zmieszanym z octem balsamicznym.
Wersja orginalna sałatki ma 430kcal na porcję.
Jak chcesz cos jeszcze to mam więcej przepisów light.