Temat: Przepis na dobrą sałatkę !!! Pomocy !!!

Potrzebuję przepisów na sałatkę !!!
Szukałam w necie , ale wolę zasięgnąć waszych pomysłów.
Napiszcie mi proszę jakie są Wasze przepisy na ulubioną sałatkę ....
Ja osobiście najbardziej lubię z kukurydzą i tuńczykiem , ale już mi się przejadła .

tradycyjny gyros<3
od dołu: brokuły ugotowane, pomidory pokrojone w grubą kostkę, jajka pokrojone w grubą kostkę, ser feta, posmarowane majonezem i posypane serem żółtym ;)
moja ulubiona: kapusta pekińska, papryka, kukurydza, ser feta, oliwki czarne i polane olejem z ziołami śródziemnomorskimi
druga ulubiona: brokuł, kurczak pieczony lub obgotowany, migdały i polane sosem na bazie jogurtu naturalnego
z pora mniaaaaaam uwielbiam :)
Pasek wagi
Kuskus i wszystko co masz w lodówce (tuńczyk, groszek, kukurydza, pomidor, oliwki) do tego zioła i oliwa. Smacznie, zdrowo i kalorii na pewno mniej niż w sałatkach z majonezem itd. ;) 

Uwielbiam sałatki na winie czyli ze wszystkiego co się nawinie 

adveenture napisał(a):

tradycyjny gyros<3
gyros i wiecej do szczęścia nie trzeba :)

Ziarenkowa: po puszce fasoli, kukurydzy, groszku i 4 jajka, dużo koperku, sos jogurtowo-majonezowy

Brokuły, feta, migdały, sos winegrete

Kurczak, ananas, czerwona fasola, czarne oliwki, sos jogurt z keczupem.

Warstwowa: czerwona fasola, czerwona cebula (można sparzyć), feta, pomidory w kostkę bez skóry i pestek, na wierzch sos z gęstego jogurtu, soli, pieprzu, czosnku.

Kalafior ugotowany na półtwardo, fasolka szparagowa z puszki, tuńczyk, pomidory, czarne oliwki, sos z jogurtu (z solą, albo keczupem, albo muśztardą, albo curry).

Brokuły, jajko, ogórki lub papryka z octu, sos z soku z pół cytryny, łyżeczki musztardy ziarnistej, oliwy, może być pietruszka albo koperek.

Brokuły, suszone pomidory z zalewy, prażone pestki dyni, sos winegrette.

Może słatka z mango, kurczakiem i kozim serem? Wersja light bez sera i miodu.

Przepis na 4 porcje.

2 łyzki orzeszków piniowych (może być bez, jest równie smaczna);

jedno mago (obrany ze skórki);

4 łyżki oliwy z oliwek;

ząbek czosnku, cienko pokrojony;

paczka świeżego szpinaku (300g);

300g filetu z kurczaka;

torebka mieszanej sałaty (300g);

pół ogórka zielonego w plasterki pokrojony;

125 miękkiego sera koziego;

łyżeczka miodu;

4 łyżki ocetu balsamicznego.

Prażyć orzeszki przez 3 min na patelni bez tłuszczu. odlożyc na talerzyk i poczekać, az wystygnie. w tym czasie obrac i pokroic mango na paski o szerokości 1/2 cm. Na patelni lub w woku podgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek i szpinak. Mieszając poczekać aż szpinak się skurczy. Doprawić do smaku. Przełożyć na sito lub durszlak i poczekac aż oliwa i woda wycieknom. Na reszcie oliwy usmażyć kurczaka pokrojonego na kawałki z solą i pieprzem przez 4 min (dla wersji light można na patelni grillowej, bez tłuszczu) na złocisto. Podzielić sałatę i ogórka na 4 talerze. Potem podzielić szpinak i pokruszony kozi ser. Dodac mango. Posypać orzeszkami i polac miodem zmieszanym z octem balsamicznym.

Wersja orginalna sałatki ma 430kcal na porcję.

Jak chcesz cos jeszcze to mam więcej przepisów light.

mieszanka sałat z rukolą, pokrojony w paski smażony boczek, pomidorki koktajlowe, szczypiorek/cebula + oliwa z oliwek, pieprz, odrobina soli i soku z cytryny
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.