7 grudnia 2011, 10:05
zrobilam sobie guacamole - dalam 2 awokado, papryke, pomidora, czosnek, cebulke,sol, pieprz. zmiksowalam, dodalam przyprawy typu oregano
w smaku bylo gorzkie, od cebuli troche ostre , nie dalo sie jesc
moze cos zle zrobilam? albo taki charakterystyczny posmak jest?
7 grudnia 2011, 10:42
ja nie dodaję cebuli, ani przypraw (poza ewentualnie papryką w proszku), za to sporo soku z cytryny, ale poza tym wszystko wydaje się ok. chociaż ja nigdy nie powiedziałabym, że guacamole jest gorzkie...
- Dołączył: 2009-03-25
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3410
7 grudnia 2011, 10:41
z tego co wiem to cebuli nie mozna miksowac bo wlasnie jest gorzkie. Widzialam na kuchennych rewolucjach ;P
7 grudnia 2011, 10:46
Żeby cebula nie była gorzka to starkowaną lub pokrojoną drono trzeba posolić ipoczekać jak puści sok i ten sok trzeba zlać, a cebulkę do pasty i już. Czasami zdarza sie, że jest gorzkie, ale u mnie to była wina avokado. Raz po prostu źle wybrałam i chyba było zbyt niedojrzałe. Pozdrawiam!
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
7 grudnia 2011, 10:49
Ja robie tak: awokado, po kawalku: papryka, swiezy ogorek, pomidor i cebula. Czosnek to raczej nie meksykanskie klimaty. Awokado rozdziabdziane widelcem, reszta bardzo drobno pokrojona. Cebuli malutko, wlasnie dlatego, by nie bylo gorzkie. Z przypraw daje sol, sok z cytryny i swieze cilantro (nie wiem, co to po polsku, mozna nie dawac). Guacamole musi byc kwasnoslone, ale nie ostre, ni gorzkie.
Edytowany przez nanuska6778 7 grudnia 2011, 10:52
7 grudnia 2011, 11:01
Awokado w sklepie prawie nigdy nie jest dojrzałe. Trzeba sprawdzić w sklepie czy jest miękkie. Jeśli nie to po przyniesieniu do domu trzeba odstawić w ciepłe i najlepiej, nasłonecznione miejsce, czasem czekam nawet tydzień. Powinno być tak miękkie że bo nacięciu skórki można wygrzebać miąższ łyżeczką lub wręcz wycisnąć. Twarde jest po prostu gorzkie, a miękkie ma lekko maślany smak.
Aha i guacamole sie nie miksuje tylko rozgniata widelcem.
7 grudnia 2011, 11:15
zrobilam na szybko, wiec uzylam malaksera
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
7 grudnia 2011, 20:42
Chyba zbędne było oregano, które uwielbiam, ale do guacamole nie pasuje.