Temat: guacamole - przepis (jaki jest smak)?

zrobilam sobie guacamole - dalam 2 awokado, papryke, pomidora, czosnek, cebulke,sol, pieprz. zmiksowalam, dodalam przyprawy typu oregano

w smaku bylo gorzkie, od cebuli troche ostre , nie dalo sie jesc
moze cos zle zrobilam? albo taki charakterystyczny posmak jest?
ja nie dodaję cebuli, ani przypraw (poza ewentualnie papryką w proszku), za to sporo soku z cytryny, ale poza tym wszystko wydaje się ok. chociaż ja nigdy nie powiedziałabym, że guacamole jest gorzkie...
http://zbieramliscie.blogspot.com/2011/04/bruschetta-z-guacamole.html to jest mój przepis
z tego co wiem to cebuli nie mozna miksowac bo wlasnie jest gorzkie. Widzialam na kuchennych rewolucjach ;P
Żeby cebula nie była gorzka to starkowaną lub pokrojoną drono trzeba posolić ipoczekać jak puści sok i ten sok trzeba zlać, a cebulkę do pasty i już. Czasami zdarza sie, że jest gorzkie, ale u mnie to była wina avokado. Raz po prostu źle wybrałam i chyba było zbyt niedojrzałe. Pozdrawiam!
Ja robie tak: awokado, po kawalku: papryka, swiezy ogorek, pomidor i cebula. Czosnek to raczej nie meksykanskie klimaty. Awokado rozdziabdziane widelcem, reszta bardzo drobno pokrojona. Cebuli malutko, wlasnie dlatego, by nie bylo gorzkie. Z przypraw daje sol, sok z cytryny i swieze cilantro (nie wiem, co to po polsku, mozna nie dawac). Guacamole musi byc kwasnoslone, ale nie ostre, ni gorzkie.
Awokado w sklepie prawie nigdy nie jest dojrzałe. Trzeba sprawdzić w sklepie czy jest miękkie. Jeśli nie to po przyniesieniu do domu trzeba odstawić w ciepłe i najlepiej, nasłonecznione miejsce, czasem czekam nawet tydzień. Powinno być tak miękkie że bo nacięciu skórki można wygrzebać miąższ łyżeczką lub wręcz wycisnąć. Twarde jest po prostu gorzkie, a miękkie ma lekko maślany smak.

Aha i guacamole sie nie miksuje tylko rozgniata widelcem.
zrobilam na szybko, wiec uzylam malaksera
Chyba zbędne było oregano, które uwielbiam, ale do guacamole nie pasuje.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.