Temat: Ssssmaczne przepisy :))

Sałatka z kurczakiem i szpinakiem – 2 porcje po 300 kcal
Składniki:

  • Szpinak świeży – opakowanie 200 g (zamiast szpinaku możesz użyć sałatę)
  • Pieczarki – 70 g (3-4 sztuki)
  • Filet z kurczaka – 200 g
  • Migdały w plasterkach 40g (4 płaskie łyżki)
  • 3 cebulki dymki
  • Pół łyżki musztardy
  • Pół łyżki octu z białego wina
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Pół łyżeczki brązowego cukru
  • Kostka rosołowa

Przygotowanie:

Kurczaka ugotuj w bulionie z kostki rosołowej, ostudź i pokrój w cienkie paski. Migdały podsmaż na suchej patelni uważając, aby się nie przypaliły. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny. Dymki posiekaj, wymieszaj z umytymi i osuszonymi liśmi szpinaku, dodaj kurczaka i migdały. Z oliwy, octu, łyżki wody, czosnku cukru i przypraw zrób sos i polej nim sałatkę.

Kolorowa sałatka z kurczakiem – 2 porcje po 300 kcal każda

 Składniki:

  • Opakowanie kolorowych sałat
  • 30 g sera rokpol (lub innego z niebieską pleśnią)
  • Łyżka octu z białego wina
  • Łyżka oliwy
  • Pół łyżki musztardy
  • Pół łyżki soku z cytryny
  • Filet z kurczaka (200g)
  • Kostka rosołowa
  • 25 g łuskanych orzechów włoskich (6 sztuk)
  • pół czerwonego jabłka
  • Pieprz kolorowy.

Przygotowanie:

Kurczaka ugotuj w bulionie z kostki rosołowej, ostudź i pokrój w cienkie paski. Jabłko pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z sałatą i jabłkiem. Dodaj pokrojone orzechy. Ser pokrusz, wymieszaj z oliwą, octem, musztardą oraz pieprzem. Sałatkę polej sosem. W razie potrzeby dopraw do smaku solą.

Dietetyczne sałatki z wędzoną rybą
Sałatki te są łatwe do przygotowania i zawierają mało węglowodanów. Są doskonałe na dietetyczna kolację.

Wszystkie przepisy zawierają mniej niż 300 kcal w jednej porcji.

 Sałatka z wędzonym łososiem – 1 porcja

Składniki:

  • 5 liści sałaty lodowej

  • 50 g wędzonego łososia (pół tradycyjnego opakowania)
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • Łyżka majonezu light
  • Dwie łyżki śmietany 12 %
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka cytryny
  • Pieprz

Sałatę poszarp i wrzuć do miski. Pomidora sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę, a następnie pokrój w kostkę i odsącz z soku. Ogórka obierz i pokrój na półksiężyce. Do warzyw dodaj rozdrobnionego łososia. Sałatkę polej sosem z majonezu, śmietany, zgniecionego czosnku, cytryny i pieprzu.

Sałatka z makrelą i porem 1 porcja

Składniki:

  • 2 liście sałaty
  • Pół wędzonej makreli
  • 2 ogórki konserwowe
  • Łyżka kukurydzy
  • Pół białej części pora
  • Łyżka majonezu light
  • Sól pieprz

Pora pokrój w cienie talarki, dodaj kawałki sałaty. Ogórki pokrój w dużą kostkę. Połącz składniki z kukurydzą i kawałkami makreli. Dodaj majonez i wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i pieprzem.

Sałatka z makrelą i jajkiem 1 porcja

Składniki:

  • Pół wędzonej makreli
  • 1 duży pomidor
  • 2 liście sałaty
  • 1 ugotowane wcześniej jajko
  • Łyżka musztardy
  • Kilka gałązek szczypiorku
  • Bazylia, pieprz

Pomidora sparz i pokrój w kostkę. Dodaj poszarpana sałatę oraz rozdrobniona makrelę. Jajko pokrój w kostkę i połącz z warzywami. Musztaradę wymieszaj z odrobiną wody, aby sos nie był zbyt gęsty, dodaj pieprz i bazylię. Sałatkę polej sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem

warzywny obiad (140kcal)

• 2 pomidorki (30kcal)
• ogórek kiszony (12kcal)
• 300ml soku pomidorowego 100% (90kcal)

Pokroić pomidory i ogórka, wrzucić do miski i zalać sokiem pomidorowym, doprawić jak Ci się podoba.

warzywny obiad II (140kcal)

• duży pomidor (40kcal)
• kalafior (200-300g; 60-100kcal)
Pokroić pomidor w duze kawałki, kalfiora ugotować (ale nie rozgotować!), wymieszać z pomidorem, doprawić solą, pieprzem, przyprawami do smaku, jeść na ciepło.

ryba zapiekana z papryką (138 kcal)

Składniki na 4 porcje:
• 600 g filetów z morszczuka
• 200 g pieczarek
• 200 g zielonej lub żółtej papryki
• 200 g pomidorów
• przyprawa do ryb

Rybę pokroić, posypać przyprawą, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu ogniotrwałym, na warzywach ułożyć porcje ryby i plastry pomidorów. Naczynie ogniotrwałe przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 min.

Jedna porcja ( 300 g ) zawiera 138 kcal

ryba po grecku (110 kcal)

Składniki na 4 porcje:
• 300 g filetów z mintaja
• majeranek
• 1 łyżka oleju
• 200 g włoszczyzny bez kapusty
• 30 g cebuli
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• liść laurowy, ziele angielskie
• vegeta
• natka pietruszki
• sok z 1/4 cytryny

Filety natrzeć majerankiem i vegetą, obrumienić na patelni teflonowej posmarowanej olejem. Cebulę pokroić, poddusić z resztą oleju. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, dodać cebulę, przyprawy, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem około 15 – 20 minut. Dodać podsmażoną rybę i dusić dalsze 15 min., w trakcie dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, na koniec posypać pietruszką. Można podawać na zimno lub na gorąco.

Jedna porcja ( 140 g ) zawiera 110 kcal

kisiel z owocami sezonowymi (120 kcal)

Składniki na 4 porcje:
• 400 ml kisielu
• 250 g mandarynek, truskawek lu owoców jagodowych

Surowe owoce, zalać ugotowanym kisielem.

Jedna porcja ( 160 g ) zawiera 120 kcal

sałatka owocowa (150 - 200 kcal)

• 50 g winogron
• pół banana
• pół nektarynki
• 1/4 melona
• plaster arbuza

Pokroić owoce i wymieszać ze sobą.

warzywa po chińsku (90 - 110 kcal)

• 1/2 opakowania mrożonki orientalnej (70 - 90 kcal)
• łyżeczka keczupu (5kcal)
• łyżeczka sosu sojowego
• łyżeczka maggi
• łyżka mleka (5kcal)
• tabletka słodzika
• łyżeczka mąki ziemniaczanej (10 kcal)
• szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków

Warzywa wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody (żeby się nie przykleiły do dna). Dodać wszystkie w/w składniki, oprócz mąki - powstanie sos. Mąkę rozmieszać w 1/2 kubka wody, jak sos zacznie wrzeć wlać mąkę, pogotować chwilkę, żeby zgęstniało.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.