7 grudnia 2011, 09:47
Sałatka z
kurczakiem i szpinakiem – 2 porcje po 300 kcal
Składniki:
- Szpinak świeży – opakowanie 200 g (zamiast
szpinaku możesz użyć sałatę)
- Pieczarki – 70 g (3-4 sztuki)
- Filet z kurczaka – 200 g
- Migdały w plasterkach 40g (4 płaskie
łyżki)
- 3 cebulki dymki
- Pół łyżki musztardy
- Pół łyżki octu z białego wina
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Pół łyżeczki brązowego cukru
- Kostka rosołowa
Przygotowanie:
Kurczaka ugotuj w bulionie z kostki rosołowej, ostudź i
pokrój w cienkie paski. Migdały podsmaż na suchej patelni uważając, aby się nie
przypaliły. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny.
Dymki posiekaj, wymieszaj z umytymi i osuszonymi liśmi szpinaku, dodaj kurczaka
i migdały. Z oliwy, octu, łyżki wody, czosnku cukru i przypraw zrób sos i polej
nim sałatkę.
7 grudnia 2011, 09:50
Kolorowa sałatka z kurczakiem – 2 porcje po 300 kcal
każda
Składniki:
- Opakowanie kolorowych sałat
- 30 g sera rokpol (lub innego z niebieską
pleśnią)
- Łyżka octu z białego wina
- Łyżka oliwy
- Pół łyżki musztardy
- Pół łyżki soku z cytryny
- Filet z kurczaka (200g)
- Kostka rosołowa
- 25 g łuskanych orzechów włoskich (6
sztuk)
- pół czerwonego jabłka
- Pieprz kolorowy.
Przygotowanie:
Kurczaka ugotuj w bulionie z
kostki rosołowej, ostudź i pokrój w cienkie paski. Jabłko pokrój w cienkie
plasterki i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z sałatą i jabłkiem. Dodaj
pokrojone orzechy. Ser pokrusz, wymieszaj z oliwą, octem, musztardą oraz
pieprzem. Sałatkę polej sosem. W razie potrzeby dopraw do smaku solą.
7 grudnia 2011, 09:53
Dietetyczne
sałatki z wędzoną rybą
Sałatki te są łatwe do przygotowania i zawierają mało
węglowodanów. Są doskonałe na dietetyczna kolację.
Wszystkie przepisy zawierają mniej niż 300 kcal w jednej porcji.
Sałatka z wędzonym łososiem – 1
porcja
Składniki:
-
5 liści sałaty lodowej
- 50 g wędzonego łososia (pół tradycyjnego
opakowania)
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- Łyżka majonezu light
- Dwie łyżki śmietany 12 %
- Ząbek czosnku
- Łyżeczka cytryny
- Pieprz
Sałatę poszarp i wrzuć do miski.
Pomidora sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę, a następnie pokrój w kostkę i odsącz
z soku. Ogórka obierz i pokrój na półksiężyce. Do warzyw dodaj rozdrobnionego
łososia. Sałatkę polej sosem z majonezu, śmietany, zgniecionego czosnku, cytryny
i pieprzu.
Sałatka z makrelą i porem 1
porcja
Składniki:
- 2 liście sałaty
- Pół wędzonej makreli
- 2 ogórki konserwowe
- Łyżka kukurydzy
- Pół białej części pora
- Łyżka majonezu light
- Sól pieprz
Pora pokrój w cienie talarki,
dodaj kawałki sałaty. Ogórki pokrój w dużą kostkę. Połącz składniki z kukurydzą
i kawałkami makreli. Dodaj majonez i wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i
pieprzem.
Sałatka z makrelą i jajkiem 1
porcja
Składniki:
- Pół wędzonej makreli
- 1 duży pomidor
- 2 liście sałaty
- 1 ugotowane wcześniej jajko
- Łyżka musztardy
- Kilka gałązek szczypiorku
- Bazylia, pieprz
Pomidora sparz i pokrój w kostkę.
Dodaj poszarpana sałatę oraz rozdrobniona makrelę. Jajko pokrój w kostkę i
połącz z warzywami. Musztaradę wymieszaj z odrobiną wody, aby sos nie był zbyt
gęsty, dodaj pieprz i bazylię. Sałatkę polej sosem i posyp posiekanym
szczypiorkiem
7 grudnia 2011, 09:57
warzywny obiad (140kcal)
• 2 pomidorki (30kcal)
• ogórek kiszony
(12kcal)
• 300ml soku pomidorowego 100% (90kcal)
Pokroić pomidory i
ogórka, wrzucić do miski i zalać sokiem pomidorowym, doprawić jak Ci się podoba.
warzywny obiad II (140kcal)
• duży pomidor (40kcal)
• kalafior
(200-300g; 60-100kcal)
Pokroić pomidor w duze kawałki, kalfiora ugotować (ale
nie rozgotować!), wymieszać z pomidorem, doprawić solą, pieprzem, przyprawami do
smaku, jeść na ciepło.
ryba zapiekana z papryką (138 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 600 g
filetów z morszczuka
• 200 g pieczarek
• 200 g zielonej lub żółtej
papryki
• 200 g pomidorów
• przyprawa do ryb
Rybę pokroić, posypać
przyprawą, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu ogniotrwałym,
na warzywach ułożyć porcje ryby i plastry pomidorów. Naczynie ogniotrwałe
przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 min.
Jedna
porcja ( 300 g ) zawiera 138 kcal
ryba po grecku (110 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 300 g filetów z
mintaja
• majeranek
• 1 łyżka oleju
• 200 g włoszczyzny bez
kapusty
• 30 g cebuli
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• liść
laurowy, ziele angielskie
• vegeta
• natka pietruszki
• sok z 1/4
cytryny
Filety natrzeć majerankiem i vegetą, obrumienić na patelni
teflonowej posmarowanej olejem. Cebulę pokroić, poddusić z resztą oleju. Warzywa
zetrzeć na grubej tarce, dodać cebulę, przyprawy, podlać niewielką ilością wody,
dusić pod przykryciem około 15 – 20 minut. Dodać podsmażoną rybę i dusić dalsze
15 min., w trakcie dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, na koniec posypać
pietruszką. Można podawać na zimno lub na gorąco.
Jedna porcja ( 140 g )
zawiera 110 kcal
kisiel z owocami sezonowymi (120 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 400
ml kisielu
• 250 g mandarynek, truskawek lu owoców jagodowych
Surowe
owoce, zalać ugotowanym kisielem.
Jedna porcja ( 160 g ) zawiera 120 kcal
sałatka owocowa (150 - 200 kcal)
• 50 g winogron
• pół banana
•
pół nektarynki
• 1/4 melona
• plaster arbuza
Pokroić owoce i
wymieszać ze sobą.
warzywa po chińsku (90 - 110 kcal)
• 1/2 opakowania mrożonki orientalnej
(70 - 90 kcal)
• łyżeczka keczupu (5kcal)
• łyżeczka sosu sojowego
•
łyżeczka maggi
• łyżka mleka (5kcal)
• tabletka słodzika
• łyżeczka
mąki ziemniaczanej (10 kcal)
• szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków
Warzywa wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody (żeby się nie przykleiły
do dna). Dodać wszystkie w/w składniki, oprócz mąki - powstanie sos. Mąkę
rozmieszać w 1/2 kubka wody, jak sos zacznie wrzeć wlać mąkę, pogotować chwilkę,
żeby zgęstniało.