- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
6 grudnia 2011, 18:05
7 grudnia 2011, 20:59
Pora pokroić w cienkie półplastry, poddusić - najlepiej na małej ilości masła i odcinająć cimnozielone części (można wrzucić w całości dla wzmocnienia smaku, a potem wyjąć). Ważne, żeby się zeszklił na małym ogniu, a nie zrumienił. Por jest najlepszy, gdy wolniutko się dusi. Można przykryć pokrywką. Po ok. 10 - 15 min. wlać bulion (ewentualnie z kostki), wrzucić pokrojonego w kostkę surowego ziemniaka. Gotować kwadrans. Zmiksować. Jeśli za rzadka - można dodać puree ziemniaczane w proszku, lepiej jednak gotować w małej ilości bulionu i ewentualnie potem dodać. Można też zagęścić serkiem topinonym śmietankowym. Podawać np. z położonymi paskami wędzonego łososia lub szynki typu szwarcwaldzka lub parmeńska.