Temat: Przepis na ciasto.

Hej. Swieta sie zblizaja a ja poszukuje przepisow na ciasta ZDROWE. Podajcie wasze przepisy. Na ciasta drozdzowe z owocami itd. Z gory wielkie dzieki.! W googlach wyskakuja same glupoty kaloryczne, tluste, niezdrowe.
Tada: http://www.tvnstyle.pl/news/4445/view smacznego!
http://mojewypieki.blox.pl/strony/Ciastazowocami.html do wyboru, do koloru.
tak! strona podana przez ADVENTURE jest naprawdę świetna!
Ja tylko udoskonalam mocno: zamiast 1/4 mąki dodaje otręby różne, zamiast kolejnej 1/4 czasami mąkę pełnoziarnistą. Zamiast cukru - słodzik (chyba że do wyobienia drożdży). Na to zwykłe owoce, nie przetworzone z cukrem, można wymoczone w słodziku lub nim posypane, w zal. jaka jego konsystencja. Super wychodzi, a otrębów w ogóle nie czuć.
ja nie zamierzam, jeśli chodzi o ciasta niczego ograniczać. Na te Święta rządzi u mnie czekolada, czyli tort Sachera i blok czekoladowy

Co do przepisów na necie, poszukaj na "rewolucje na talerzu". Jest tam m.in. pyszny placek drożdżowy z bananami http://www.tvnstyle.pl/news/4445/view 
Dziekuje wam a moze ma ktos przepis na chleb wieloziarnisty.?
ja piekę chleb mleczny - z mąki mieszanej. Można dodać jednak samą pełnoziarnistą. Ja ostatnio dodałam żytnią. Ciasto wtedy tak nie rośnie, ale po upieczeniu chleb jest dobry.
To mój przepis:
http://kamila19851.blox.pl/2011/08/Chleb-mleczny.html 

Ciasto bananowe

4 bardzo dojrzałe banany (80 dag)

25 dag mąki pszennej (możesz połowę zastąpić pełnoziarnistą)

15 dag cukru

5 dag masła

1 jajko

1 łyżeczka sody

5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek

szczypta soli

Banany rozdrobnić widelcem, wymieszać kolejno z cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy.

Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (keksówka, tortownica). Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. Po wyrośnięciu i zrumienieniu należy przykryć folią aluminiową. Trzeba sprawdzać wykałaczką, czy w środku jest upieczone. Czasami godzina nie wystarcza, zwłaszcza w keksówce. Dobre też w formie mufinek - wtedy starcza 15-20 min. Możesz dodać cynamon albo przyprawę do piernika = będzie wersja świąteczna.

Polecam stronę http://lepszysmak.wordpress.com/ - kuchnia zdrowa i dietetyczna.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.