- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
5 grudnia 2011, 19:40
5 grudnia 2011, 19:44
5 grudnia 2011, 19:56
5 grudnia 2011, 20:04
5 grudnia 2011, 20:43
5 grudnia 2011, 21:35
7 grudnia 2011, 21:05
4 bardzo dojrzałe banany (80 dag)
25 dag mąki pszennej (możesz połowę zastąpić pełnoziarnistą)
15 dag cukru
5 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek
szczypta soli
Banany rozdrobnić widelcem, wymieszać kolejno z cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy.
Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (keksówka, tortownica). Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. Po wyrośnięciu i zrumienieniu należy przykryć folią aluminiową. Trzeba sprawdzać wykałaczką, czy w środku jest upieczone. Czasami godzina nie wystarcza, zwłaszcza w keksówce. Dobre też w formie mufinek - wtedy starcza 15-20 min. Możesz dodać cynamon albo przyprawę do piernika = będzie wersja świąteczna.
Polecam stronę http://lepszysmak.wordpress.com/ - kuchnia zdrowa i dietetyczna.
Edytowany przez magull 7 grudnia 2011, 21:04