Temat: Zapiekanka z ryby

mam ochotę zrobić zapiekankę z ryby tylko jakoś mam zero pomysłu. Co do tego dodać??
Ja lubię rybę zapieczoną z plastrami wcześniej lekko zgrillowanego bakłażana i mozzarellą.
zależy
jeśli chcesz zapiec samą rybę, to ją ułóż w kawałkach, zalej sosem koperkowo-jogurtowym/śmietanowym, dodaj pieprz cytrynowy i zapiecz.

Jeśli to ma być samodzielne danie:
obgotuj ziemniaki - nie do miękkości, pokrój je w talarki takie grubsze, ułóż je na dnie naczynia, na nie połóż kawałki ryby, na rybę znowu ziemniaki i to zalej sosem. I to zapiecz

Polecam - jako wersję bardziej taką ach och z wykorzystaniem ryby, która po wyparowaniu glazury rozpada się na wiórki :)
Jak na patelni ryba się zetnie, odłóż ją na bok. Zetrzyj pieczarki i podduś je z piepszem i solą na patelni, na koniec dodaj pietruszkę.
Obgotowaną przestygniętą rybę rozbabraj dodatkowo widelcem i wymieszaj to razem z pieczarkami i pietruszką.
Powstaje farsz - możesz go wyłożyć na kruche ciasto i zapiec, możesz zrobić z tego farsz "do pasztecików", u mnie najchętniej sprawdza się w formie rolady z ciastem francuskim.



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.