Temat: zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy :)

Potrzebujemy:
- Szklanka czerwonej soczewicy

- 1 duża marchew
- kawałek selera
- cebula, 3 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka
- 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
- puszka pomidorów lub 2 średnie świeże pomidory
- łyżka masła, łyżka octu winnego,
- sól, pieprz, łyżeczka cukru, oregano, majeranek, tymianek

Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny.
Cebulkę, czosnek, paprykę kroimy w kostkę i podduszamy na maśle lub łyżce oliwy.

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, namoczoną wcześniej soczewicę, marchewkę, seler. Gotujemy 15-20 min. a następnie dodajemy do garnka z zupą podduszone warzywa; wrzucamy również pomidory ... gotujemy jeszcze 10-15 min. Na koniec dodajemy przyprawy i łyżkę octu winnego (tylko dla smakoszy, jeśli nie przepadacie za octem, lepiej go nie dodawać).

Zupa jest szybka, smaczna, a soczewica zdrowa :)

lub idziemy do baru Vega i zamawiamy małą porcję za 3 zł lub dużą za 5zł :)

to się nazywa zupa Dahl i jest to jakaś tradycyjna potrawa wschodnia

pyszna jest ta zupa, dzięki za przepis :)
Pasek wagi
nie rozumiem?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.