- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
30 listopada 2011, 00:10
Zupa z czerwonej soczewicy :)
Potrzebujemy:
- Szklanka
czerwonej soczewicy
- 1 duża
marchew
- kawałek
selera
- cebula, 3 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka
- 2 listki
laurowe, kilka ziarenek ziela
angielskiego
- puszka
pomidorów lub 2 średnie świeże pomidory
- łyżka masła, łyżka octu winnego,
- sól,
pieprz, łyżeczka cukru, oregano, majeranek, tymianek
Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny.
Cebulkę, czosnek, paprykę kroimy w kostkę i podduszamy na maśle lub łyżce oliwy.
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie,
namoczoną wcześniej soczewicę, marchewkę, seler. Gotujemy 15-20 min. a następnie dodajemy do garnka z zupą podduszone warzywa; wrzucamy również pomidory ... gotujemy jeszcze 10-15 min. Na koniec
dodajemy przyprawy i łyżkę octu winnego (tylko dla smakoszy, jeśli nie przepadacie za octem, lepiej go nie dodawać).
Zupa jest szybka, smaczna, a soczewica zdrowa :)
Edytowany przez kejtlajf 30 listopada 2011, 00:51
30 listopada 2011, 00:34
Edytowany przez Milosniczka 30 listopada 2011, 00:35
30 listopada 2011, 00:40
Edytowany przez kejtlajf 30 listopada 2011, 13:22