29 listopada 2011, 23:47
Potrzeba nam na dwie porcje:
- pierś z kurczaka podwójna, lub dwie mniejsze
- 1/3 kostki sera feta
- 4-5 łyżek szpinaku,
- ząbek czosnku
- przyprawy - tymianek, kolendra, pieprz, lubczyk
Sos do mięska (dla smakoszy)
- 2 łyżeczki dżemu z żurawiny, kilka ziaren suszonego owocu
- ocet balsamiczny
- sok z cytryny
Piersi
rozbić - tak aby można było zawinąć farsz. Przyprawić lubczykiem,
kolendrą, tymiankiem (ja te przyprawy uwielbiam, taki standard u mnie).
Szpinak poddusić na patelni z czosnkiem, ostudzić; zagnieść fetę ze
szpinakiem. Faszerujemy mięso masą szpinakowo - serową, zawijamy
roladki; następnie roladki owijamy folią spożywczą i wkładamy do
parowaru - na około 25-30 minut.
Sos
z żurawiny jest dodatkiem który nie każdemu smakuje (połączenie smaku
słodkiego i mięsa nie pasuje wszystkim). Dżem, ziarna żurawiny łączymy,
zakrapiamy sokiem z cytryny i kilkom kroplami octu balsamicznego (lub
winnego).
Mięsko
podajmy z sosem, ... , ja często - kiedy mam gości - jako dodatek
podaję pieczywo czosnkowe (bagietkę kroimy w kawałki, nakładamy plaster
masła czosnkowego i na 3 minuty do rozgrzanego piekarnika) i warzywa na
parze (szparagi, marchew).
Do
takiego obiadu polecam winko ... czerwone wytrawne wino wytworzone z
organicznych upraw winogron Cono Sur:)
- Dołączył: 2011-11-12
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 168
30 listopada 2011, 00:03
Chętnie bym spróbowała, ale nie mam parowaru. Może głupie pytanie ale czy wyjdzie mi w garnku do gotowania na parze? Może w takiej sytuacji powinnam użyć wykałaczek lub folii aluminiowej?
- Dołączył: 2011-10-12
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 777
30 listopada 2011, 00:09
Jej świetny! Wędruje do mojej małej , podręcznej książki kucharskiej!:) Myślałam, że nie ma przepisu do "PAROWARU" :) Ahh poprawiłas mi humor:)
30 listopada 2011, 00:32
hej, w garnku jak najbardziej ogarniesz ten temat ... wykałaczki też czasami używam, jak mięso jest "niegrzeczne" ... tylko nie wiem, czy folia aluminiowa będzie potrzebna? w takiej spożywczej też powinno wyjść :)
- Dołączył: 2007-11-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 17175
30 listopada 2011, 09:15
fajny przepis....
![]()
będę miała teraz urozmaicenie zamiast ciągłych roladek z pieczarkami z parowaru