Temat: piersi z kurczaka faszerowane fetą i szpinakiem

Potrzeba nam na dwie porcje:
- pierś z kurczaka podwójna, lub dwie mniejsze
- 1/3 kostki sera feta
- 4-5 łyżek szpinaku,
- ząbek czosnku

- przyprawy - tymianek, kolendra, pieprz, lubczyk

Sos do mięska (dla smakoszy)

- 2 łyżeczki dżemu z żurawiny, kilka ziaren suszonego owocu
- ocet balsamiczny
- sok z cytryny

Piersi rozbić - tak aby można było zawinąć farsz. Przyprawić lubczykiem, kolendrą, tymiankiem (ja te przyprawy uwielbiam, taki standard u mnie). Szpinak poddusić na patelni z czosnkiem, ostudzić; zagnieść fetę ze szpinakiem. Faszerujemy mięso masą szpinakowo - serową, zawijamy roladki; następnie roladki owijamy folią spożywczą i wkładamy do parowaru - na około 25-30 minut.

Sos z żurawiny jest dodatkiem który nie każdemu smakuje (połączenie smaku słodkiego i mięsa nie pasuje wszystkim). Dżem, ziarna żurawiny łączymy, zakrapiamy sokiem z cytryny i kilkom kroplami octu balsamicznego (lub winnego).     

Mięsko podajmy z sosem, ... , ja często - kiedy mam gości - jako dodatek podaję pieczywo czosnkowe (bagietkę kroimy w kawałki, nakładamy plaster masła czosnkowego i na 3 minuty do rozgrzanego piekarnika) i warzywa na parze (szparagi, marchew).

Do takiego obiadu polecam winko ... czerwone wytrawne wino wytworzone z organicznych upraw winogron Cono Sur:)
Chętnie bym spróbowała, ale nie mam parowaru. Może głupie pytanie ale czy wyjdzie mi w garnku do gotowania na parze? Może w takiej sytuacji powinnam użyć wykałaczek lub folii aluminiowej?
Jej świetny! Wędruje do mojej małej , podręcznej książki kucharskiej!:) Myślałam, że nie ma przepisu do "PAROWARU" :) Ahh poprawiłas mi humor:)
hej, w garnku jak najbardziej ogarniesz ten temat ... wykałaczki też czasami używam, jak mięso jest "niegrzeczne" ... tylko nie wiem, czy folia aluminiowa będzie potrzebna? w takiej spożywczej też powinno wyjść :)
fajny przepis....
będę miała teraz urozmaicenie zamiast ciągłych roladek z pieczarkami z parowaru
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.