Temat: dorsz ze szpinakiem i mozzarellą :)

Heyka, mam te przepisy również w moim pamiętniku, ale skoro jest temat poświęcony przepisom, to kilka dodam:)
Potrzeba nam
- szpinak (o tym czasie to tylko mrożony) 1/2 opakowania
- 1 ząbek czosnku
- filet z dorsza
- 1/2 mozzarelli light
- tymianek, pieprz, lubczyk, estrogen

Szpinak rozmrażamy, wrzucamy do rondla z teflonem, doprawiamy pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Rybę doprawiamy estragonem, tymiankiem, pieprzem i lubczykiem. Ser kroimy w okrągłe plastry. Potrzebne będzie naczynie żaroodporne ? szpinakiem wykładamy spód naczynia, na szpinaku pokładamy rybę, którą przykrywamy mozzarellą. Naczynie wkładamy do rozgrzanego, uprzednio piekarnika (180 stopni) i dusimy przez około 15minut. Najważniejsze, aby dorsz się przeparował.  Ja zjadam to bez żadnych dodatków, jednak można oczywiście pokusić się o surówkę i ryż, czy ziemniaki. Do smaku polecam świeży sok z grapefruita.


ile takie smakołyki mają kcal ? (:
Pasek wagi
- Szpinak mrożony -1/2 opakowania (ok. 230 g) - 54 kcal
- mozzarella - ok 100g. 150 kcal
- dorsz ok 200 g - ok. 80 kcal
suma :) - około 300 kcal

zapoznaj się proszę z Regulamin forum i dostosuj nazwę tematu do pkt 7
a czy przez ten szpinak ryba nie jest zbyt mokra? mam wrażenie że robi się później taka ociekająca breja, a chętnie bym spróbowała tego "wynalazku" :)) lubię szpinak i dorsza i mozarellę ;)
Filet z dorsza jest mięsisty, więc nie nasiąka tym szpiankiem za bardzo ... jak rozmrozisz szpinak (ja kupuję najczęściej takie kulki z liści szpinaku, one nie mają mnóstwa wody) i poddusisz na patelni, to zazwyczaj większość wody odcieknie ... chociaż w trakcie duszenia w piekarniuku jeszcze trochę się wytrąca - mi bardzo, bardzo smakuje ... ale o gustach nie dyskutujemy. Możesz zrobić tak, że rybę przeparujesz w naczyniu żaroodpornym z mozzarellą, a szpinak podasz prosto z patelni - wtedy ona nie będzie leżec bezpośrednio na szpinaku w trakcie parowania :)
szpinak jest przepyszny spróbuje zrobić z rybką bo zazwyczaj robie z makaronem
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.