29 listopada 2011, 23:33
Heyka, mam te przepisy również w moim pamiętniku, ale skoro jest temat poświęcony przepisom, to kilka dodam:)Potrzeba nam
- szpinak (o tym czasie to tylko mrożony) 1/2 opakowania
- 1 ząbek czosnku
- filet z dorsza
- 1/2 mozzarelli light
- tymianek, pieprz, lubczyk, estrogen Szpinak
rozmrażamy, wrzucamy do rondla z teflonem, doprawiamy pieprzem i
zmiażdżonym czosnkiem. Rybę doprawiamy estragonem, tymiankiem, pieprzem
i lubczykiem. Ser kroimy w okrągłe plastry. Potrzebne będzie naczynie
żaroodporne ? szpinakiem wykładamy spód naczynia, na szpinaku pokładamy
rybę, którą przykrywamy mozzarellą. Naczynie wkładamy do rozgrzanego,
uprzednio piekarnika (180 stopni) i dusimy przez około 15minut.
Najważniejsze, aby dorsz się przeparował. Ja
zjadam to bez żadnych dodatków, jednak można oczywiście pokusić się o
surówkę i ryż, czy ziemniaki. Do smaku polecam świeży sok z
grapefruita.
Edytowany przez kejtlajf 30 listopada 2011, 00:35
- Dołączył: 2009-01-14
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 94
29 listopada 2011, 23:35
ile takie smakołyki mają kcal ? (:
29 listopada 2011, 23:41
- Szpinak mrożony -1/2 opakowania (ok. 230 g) - 54 kcal
- mozzarella - ok 100g. 150 kcal
- dorsz ok 200 g - ok. 80 kcal
suma :) - około 300 kcal
- Dołączył: 2008-04-18
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4317
29 listopada 2011, 23:55
zapoznaj się proszę z
Regulamin forum i dostosuj nazwę tematu do pkt 7
30 listopada 2011, 08:37
a czy przez ten szpinak ryba nie jest zbyt mokra? mam wrażenie że robi się później taka ociekająca breja, a chętnie bym spróbowała tego "wynalazku" :)) lubię szpinak i dorsza i mozarellę ;)
30 listopada 2011, 13:43
Filet z dorsza jest mięsisty, więc nie nasiąka tym szpiankiem za bardzo ... jak rozmrozisz szpinak (ja kupuję najczęściej takie kulki z liści szpinaku, one nie mają mnóstwa wody) i poddusisz na patelni, to zazwyczaj większość wody odcieknie ... chociaż w trakcie duszenia w piekarniuku jeszcze trochę się wytrąca - mi bardzo, bardzo smakuje ... ale o gustach nie dyskutujemy. Możesz zrobić tak, że rybę przeparujesz w naczyniu żaroodpornym z mozzarellą, a szpinak podasz prosto z patelni - wtedy ona nie będzie leżec bezpośrednio na szpinaku w trakcie parowania :)
- Dołączył: 2010-08-11
- Miasto: Elbląg
- Liczba postów: 1517
3 grudnia 2011, 14:07
szpinak jest przepyszny spróbuje zrobić z rybką bo zazwyczaj robie z makaronem