28 listopada 2011, 18:31
Mogłaby któraś z Was podam mi przepis na kruche ciasteczka? Chodzi mi o takie ciasto, które będzie się nadawało do wykrawaniu w nim kształtów foremkami (choinek, gwiazdek - ciasteczka będę robiła dopiero na święta) Z góry mówię, że nie chodzi mi o dietetyczny przepis (nie chcę używać mąki pełnoziarnistej, słodzików itp) w składzie może być wszystko co 'zakazane' ale jeśli znacie przepis w wersji light ale z wszystkimi normalnymi produktami (mąka pszenna, tłuszcz, cukier) to jak najbardziej.. ;)
Ważne żeby przepis był sprawdzony! więc jeśli ciasteczka nie były za dobre to nie piszcie, z internetu też nie wklejajcie, chodzi o to, żebyście podały przepis na ciasteczka, które na prawdę Wam wyszły ;) Podajcie wszystko, składniki, proporcje, dokładny przepis; bo to będzie mój pierwszy raz jeśli chodzi o pieczenie ciasteczek xD
I super by było, gdybyście napisały ile takie jedno ciasteczko (mniej więcej o średnicy kubka) może mieć kalorii
- Dołączył: 2011-07-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1223
28 listopada 2011, 18:37
o jakie wymagania
!!!!
ja niestety nie pomogę bo nie znam żadnego przepisu:(
- Dołączył: 2009-11-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2224
28 listopada 2011, 18:37
Jest osobny dział "Przepisy" na tym forum :)
- Dołączył: 2007-04-01
- Miasto:
- Liczba postów: 662
28 listopada 2011, 18:44
To jest co prawda przepis z internetu, ale robiłam je i są pyszne.
Składniki:
- 13 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 cytryna
- 2 żółtka + 1 dodatkowe do posmarowania ciasteczek
- 20 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło
i cukier utrzeć na krem. Cytrynę sparzyć i wyszorować - startą zeń
skórkę i wyciśnięty sok dodać do utartego masła, następnie wciąż
ucierając dodać 2 żółtka. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do
pieczenia wymieszać razem i dodawać po łyżce do masy maślanej wciąż
ucierając.
Ciasto
włożyć do woreczka foliowego (jest dość luźne) i schować na 3 godziny
do zamrażarki, lub do lodówki nawet na całą noc. Po tym czasie wyłożyć
na wysypany mąką blat i rozwałkować na grubość około pół cm. Wycinać
kwiatuszki. Każdy kwiatek wysmarować żółtkiem i posypać grubym cukrem.
Piec około 8 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić na kratce.
- Dołączył: 2009-03-30
- Miasto: Meszna
- Liczba postów: 7074
28 listopada 2011, 18:47
170 g mąki (przesianej przez sitko)
110 g masła, schłodzonego
30 g drobnego cukru (najlepiej cukru pudru)
2 żółtka
Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i siekamy je szerokim nożem. Następnie dodajemy cukier i żółtka i szybko zagniatamy. Powstanie nam gładka kula. Zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na grubość kilku milimetrów (3-5 mm).Wykrawamy ciasteczka,pieczemy ok 12min w temp 200stopni.
- Dołączył: 2011-02-11
- Miasto:
- Liczba postów: 3345
28 listopada 2011, 19:02
.
Edytowany przez naturminianum 18 lutego 2013, 19:06