Temat: Przepis na kruche ciasteczka

Mogłaby któraś z Was podam mi przepis na kruche ciasteczka? Chodzi mi o takie ciasto, które będzie się nadawało do wykrawaniu w nim kształtów foremkami (choinek, gwiazdek - ciasteczka będę robiła dopiero na święta) Z góry mówię, że nie chodzi mi o dietetyczny przepis (nie chcę używać mąki pełnoziarnistej, słodzików itp) w składzie może być wszystko co 'zakazane' ale jeśli znacie przepis w wersji light ale z wszystkimi normalnymi produktami (mąka pszenna, tłuszcz, cukier) to jak najbardziej.. ;)
Ważne żeby przepis był sprawdzony! więc jeśli ciasteczka nie były za dobre to nie piszcie, z internetu też nie wklejajcie, chodzi o to, żebyście podały przepis na ciasteczka, które na prawdę Wam wyszły ;) Podajcie wszystko, składniki, proporcje, dokładny przepis; bo to będzie mój pierwszy raz jeśli chodzi o pieczenie ciasteczek xD
I super by było, gdybyście napisały ile takie jedno ciasteczko (mniej więcej o średnicy kubka) może mieć kalorii

o jakie wymagania !!!!

ja niestety nie pomogę bo nie znam żadnego przepisu:(

Jest osobny dział "Przepisy" na tym forum :)
Pasek wagi

To jest co prawda przepis z internetu, ale robiłam je i są pyszne.

Składniki:

  • 13 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 cytryna
  • 2 żółtka + 1 dodatkowe do posmarowania ciasteczek
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło i cukier utrzeć na krem. Cytrynę sparzyć i wyszorować - startą zeń skórkę i wyciśnięty sok dodać do utartego masła, następnie wciąż ucierając dodać 2 żółtka. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i dodawać po łyżce do masy maślanej wciąż ucierając.

Ciasto włożyć do woreczka foliowego (jest dość luźne) i schować na 3 godziny do zamrażarki, lub do lodówki nawet na całą noc. Po tym czasie wyłożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na grubość około pół cm. Wycinać kwiatuszki. Każdy kwiatek wysmarować żółtkiem i posypać grubym cukrem.
Piec około 8 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić na kratce.

170 g mąki (przesianej przez sitko)
110 g masła, schłodzonego
30 g drobnego cukru (najlepiej cukru pudru)
2 żółtka

Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i siekamy je szerokim nożem. Następnie dodajemy cukier i żółtka i szybko zagniatamy. Powstanie nam gładka kula. Zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na grubość kilku milimetrów (3-5 mm).Wykrawamy ciasteczka,pieczemy ok 12min w temp 200stopni.
Pasek wagi
.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.