- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 listopada 2011, 12:47
27 listopada 2011, 12:50
27 listopada 2011, 12:52
Edytowany przez 546a47a775652e37254f3d9ded7c09b9 27 listopada 2011, 12:54
27 listopada 2011, 12:53
27 listopada 2011, 13:01
Składniki na około 40 ciastek:
Ten mi się podoba, to teraz jeszcze kilka pytań do Ekspertów :D
Jakie to jest miękkie masło? Jakieś specjalne do pieczenia, czy zwykła kostka, która nie jest mocno zastygnięta?
No i drugie: gdzie można kupić chipsy czekoladowe i czy ewentualnie zamiast tego mogę zetrzeć czekoladę na grubych oczkach tarki, czy lepiej pokroić w większe kawałki?
27 listopada 2011, 13:05
Składniki ( na ok. 14 ciasteczek ):
- 150 g miękkiego niesolonego masła
- 125 g jasnego cukru trzcinowego
- 100 g miałkiego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko z lodówki
- żółtko 1 jajka z lodówki
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 320 g łezek z mlecznej czekolady
duża blacha do pieczenia
Przygotowanie:
Roztopić masło w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać cukier trzcinowy, miałki oraz ostudzone masło, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, zimne jajko i żółtko, wymieszać aż do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Mowoli wmieszać mąkę i sodę, dodając kawałki czekolady. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układać małe porcje ciasta, najlepiej robiąc to łyżką do lodów. Należy zachować między porcjami ciasta odstępy ok 8 cm. Piec na dwie raty, odkładając blachę z ciastem do lodówki.
Piec ok 15.17 min w temp 170*C.
Smacznego!
27 listopada 2011, 13:05
Składniki ( na ok. 14 ciasteczek ):
- 150 g miękkiego niesolonego masła
- 125 g jasnego cukru trzcinowego
- 100 g miałkiego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko z lodówki
- żółtko 1 jajka z lodówki
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 320 g łezek z mlecznej czekolady ( albo dwie tabliczki mlecznej, posiekanej )
duża blacha do pieczenia
Przygotowanie:
Roztopić masło w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać cukier trzcinowy, miałki oraz ostudzone masło, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, zimne jajko i żółtko, wymieszać aż do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Mowoli wmieszać mąkę i sodę, dodając kawałki czekolady. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układać małe porcje ciasta, najlepiej robiąc to łyżką do lodów. Należy zachować między porcjami ciasta odstępy ok 8 cm. Piec na dwie raty, odkładając blachę z ciastem do lodówki.
Piec ok 15.17 min w temp 170*C.
Smacznego!
Edytowany przez laika699 27 listopada 2011, 13:07
27 listopada 2011, 13:06
27 listopada 2011, 13:11
27 listopada 2011, 13:12