Temat: Ciasteczka ;)

Witam serdecznie ;)
Potrzebuję pomocy :D

Otóż po raz pierwszy w życiu mam piekarnik, chcę zrobić jakieś ciasteczka, w następną niedzielę wraca do domu mój facet i chce mu zrobić niespodziankę, ale najpierw chciałabym poćwiczyć, właśnie teraz :D
Przeglądam przepisy w necie, ale tyle tego jest, że nie wiem co wybrać, a w życiu NIC nie piekłam.

Mogłybyście mi doradzić jakiś łatwy przepis na ciasteczka, najlepiej jakieś w miarę słodkie, bo jak już mam podeżreć coś smacznego, to niech to słodkie będzie :)

(Tylko niech to będą ciasteczka, bo nie mam jeszcze blach do ciast i dziś ich nie kupię ;))
Do ciasteczek też by Ci się blacha przydała.. No chyba że masz papier do pieczenia.

Może zwykłe kruche - połowa białych, reszta kakaowych (dosypujesz po prostu kakao). Zwykłych kruchych ciastek chyba się nie da popsuć. No i możesz je wycinać szklanką jeśli nie masz foremek.
Pasek wagi
Na takiej dużej podstawowej blasze na papierze do pieczenia, nie mam takich głębokich blach do ciast (korytek i forem), a z tego co czytałam w necie na takiej płaskiej się robi ciasteczka, więc powinno się chyba udać? Kurka, pod względem pieczenia jestem jak trzylatek

No i i tak będę szła po składniki, to trudno najwyżej kupię, tylko nie wiem co mi potrzeba
W gotowaniu jestem niezła, ale piekarnika nigdy nie miałam, w mojej rodzinie kobiety nie znoszą gotować (poza mną), więc przyznaję się, że jestem laikiem w tej kwestii :P
ciasteczka
ręczę za każde ciasteczka z tego bloga, cokolwiek piekę zawsze mi się udaje:)

Składniki na około 40 ciastek:

  • 125 g miękkiego masła
  • 160 g brązowego cukru (jeśli używacie białego, wtedy mniej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 185 g mąki (1¼ szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g kakao
  • 85 g posiekanych rodzynek
  • 95 g mlecznych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej mlecznej czekolady)
  • 75 g białych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej białej czekolady)
  • 75 g ciemnych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)

Ten mi się podoba, to teraz jeszcze kilka pytań do Ekspertów :D


Jakie to jest miękkie masło? Jakieś specjalne do pieczenia, czy zwykła kostka, która nie jest mocno zastygnięta?

No i drugie: gdzie można kupić chipsy czekoladowe i czy ewentualnie zamiast tego mogę zetrzeć czekoladę na grubych oczkach tarki, czy lepiej pokroić w większe kawałki?

Przepis Nigelli Lawson,a ciasteczka najlepsze, jakie w życiu jadłam, moi bliscy również byli pod wrażeniem i zjedli je w ciągu godziny! ;) ( skopiowane z mojego bloga )

Składniki ( na ok. 14 ciasteczek ):


- 150 g miękkiego niesolonego masła

- 125 g jasnego cukru trzcinowego

- 100 g miałkiego cukru

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 1 jajko z lodówki

- żółtko 1 jajka z lodówki

- 300 g mąki

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 320 g łezek z mlecznej czekolady

 

duża blacha do pieczenia

 

 

 

Przygotowanie:


Roztopić masło w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać cukier trzcinowy, miałki oraz ostudzone masło, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, zimne jajko i żółtko, wymieszać aż do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Mowoli wmieszać mąkę i sodę, dodając kawałki czekolady. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układać małe porcje ciasta, najlepiej robiąc to łyżką do lodów. Należy zachować między porcjami ciasta odstępy ok 8 cm. Piec na dwie raty, odkładając blachę z ciastem do lodówki.
Piec ok 15.17 min w temp 170*C.
Smacznego! 

Przepis Nigelli Lawson,a ciasteczka najlepsze, jakie w życiu jadłam, moi bliscy również byli pod wrażeniem i zjedli je w ciągu godziny! ;) ( skopiowane z mojego bloga )

Składniki ( na ok. 14 ciasteczek ):


- 150 g miękkiego niesolonego masła

- 125 g jasnego cukru trzcinowego

- 100 g miałkiego cukru

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 1 jajko z lodówki

- żółtko 1 jajka z lodówki

- 300 g mąki

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 320 g łezek z mlecznej czekolady ( albo dwie tabliczki mlecznej, posiekanej )

 

duża blacha do pieczenia

 

 

 

Przygotowanie:


Roztopić masło w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać cukier trzcinowy, miałki oraz ostudzone masło, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, zimne jajko i żółtko, wymieszać aż do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Mowoli wmieszać mąkę i sodę, dodając kawałki czekolady. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układać małe porcje ciasta, najlepiej robiąc to łyżką do lodów. Należy zachować między porcjami ciasta odstępy ok 8 cm. Piec na dwie raty, odkładając blachę z ciastem do lodówki.
Piec ok 15.17 min w temp 170*C.
Smacznego! 

Miękkie masło to takie wyjęte z lodówki  położone w ciepłym miejscu, że łyżka w nie wchodzi bez żadnego oporu:)
Autorka przepisu mieszka w UK, tam wszędzie da się kupić czipsy czekoladowe, czyli takie małe groszki z czekolady. Najlepiej pokrój mleczną w grubą kostkę- im większe kawałki będą tym lepiej:)
Dzięki za pomoc Dziewczyny ;)
To robię listę zakupów i ruszam do walki :]
Jeśli mi coś wyjdzie, to się potem pochwalę :D A jak nie wyjdzie, to jutro drugie podejście :P
cynamonowe albo zwykłe kruche są niesamowite :)

przepisu nie pamiętam za bardzo, bo te ciacha to specjały mojej babci :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.