Temat: Przepis na domowy chleb

Mam mąkę pszenną razową do wypieku chleba, drożdzę(ale nie suche tylko zwykłe) i ziarna słonecznika. Chciałabym upiec chleb z tych składników. Ktoś mi podpowie jak ;)?
450 gram mąki, 30 gram świeżych drożdży, około 250-300 ml wody, łyżka oliwy z oliwek, płaska łyżka soli, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni etc. Drożdże rozrobić w 100 ml wody z łyżeczką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać oliwę, sól, ziarna, wodę i rozczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto tak , żeby odchodziło od dłoni i miski. Odstawić przykryte na 1,5-2 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagnieść, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy, odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wierzch posmarować białkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić miseczkę z wrzącą wodą i foremkę z chlebem. Piec około 40-45 min. W razie potrzeby przykryć papierem do pieczenia, gdyby nadto się przypiekało
a o co chodzi z tą wrząca wodą ? :)
Wątek przeniesiony do działu "przepisy"
marysue o to, żeby nawilżać chleb, żeby nie był suchy i żeby skórka była cudownie chrupiąca
Viktoria - tyle chlebów upiekłam i pierwszy raz słyszę aby wkładać do piekarnika gorącą wodę.Przecież ta woda i tak zrobi się gorąca.

Czachadymi - ja polecam chleb z mojej stronki Chleb ekspresowy 
Pasek wagi
Jeżeli ciasto jest dobrze wyrobione i uformowane, to nawet nie potrzeba w piekarniku tego nawilżania.Natomiast na piękną złotą i chrupiącą skórkę polecam roztrzepanie całego jajka i posmarowanie surowego chleba tuz przed włożeniem do pieca.




Pasek wagi
Izuniu zapraszam zatem na blog Mirabelki o wypiekach chleba . Ta kobieta to zawodowiec. Nie umniejszając Tobie
Mirabelkę bardzo cenię,znam i jej blog też.Jeśli chodzi o tą wodę, to ja nie widzę różnicy między pieczeniem z wodą w piekarniku , a bez.Dlatego też jej nie daję.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.