Temat: soczewica

http://na-talerzu.blogspot.com/2011/08/nadzienie-z-soczewicy-do-wszystkiego.html#comment-form

macie jakies fajne przepisy na proste dania z soczewicy?=>

 

myslalam o zupie, czy to by sie udało i wyszlo smaczne? ugotowac soczewice, dodac do podgrzanego soku pomidorowego

doprawionego ziolami prowansalskimi i zmiksowac. ?

Ja jadam soczewicę w najzwyklejszej postaci do drugiego dania zamiast ziemniaków, dzisiaj nawet miałem na obiad Zupa z soczewicy? mhm to chyba dobry pomysł jeżeli ktoś lubi soczewicę to będzie smakować w każdej postaci :)
wiem, ze na południu włoch robi sie taką pyszną zupę z soczewicy (tam dają kilka rodzajów soczewicy, z tego co pamietam, bo tych ziarenek bylo tam kilka róznych rodzajow :P), podgotowuje sie soczewice, dodaje trochę selera, marchew, pietruszka, czosnek i pomidory, no i wiadomo, przyprawy jakie to woli :) soczewica musi dobrze napeczniec, zeby nie byla twarda... a potem to miodzioooo... ale niestety kto ma tendencje do wzdęć to niestety owoc zakazany :/
A ja dzisiaj miałam pyszną zupę z czerwonej soczewicy. Podsmażyłam najpierw na oleju cebulę i czosnek, później dorzuciłam garam masalę (2 łyżeczki), kumin (łyżeczkę) i curry (2 łyżeczki), następnie 1,5 szklanki soczewicy. Podgrzałam wszystko chwilę, dokładnie mieszając i wlałam puszkę pomidorów krojonych, dodałam sól (można też kostkę rosołową) i ok. 1-2 szklanki wody oraz pół szklanki mleka kokosowego. Gotowałam do momentu, aż pomidory i soczewica się rozpadły. Doprawiłam jeszcze pieprzem, solą i chili. Podałam z bagietką czosnkową.
Pasek wagi
Dodaj soczewicę do pomidorowej na wywarze, bez śmietany a do tego przyprawy typu kurkuma, mięta, chilli - niebo w gębie!!
Pasek wagi
> Dodaj soczewicę do pomidorowej na wywarze, bez
> śmietany a do tego przyprawy typu kurkuma, mięta,
> chilli - niebo w gębie!!

ale dodać ugotowaną soczewicę do tej pomidorowej..? czy jak?
musaka z soczewicą jest pyszna. Robi się jak zwykłą musake(ziemniaki, bakłażany, mięso mielone z sosem pomidorowym, wszystko zapiekane pod beszamelem, przyprawy sól, pierpz ,chili, gałka muszkatałowa) tylko zamiast mięsa dodaje się soczewicę

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.