Temat: ciasto marchewkowe

Całość 3000-4000kcal. (1 kawałek 100g - około 100kcal)

Przepis znaleziony,wypróbowany, polubiony! xx



1.5 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2/3 szklanki  oleju
3 jaka
200-250 ml startej drobno marchwi
1/2 szklanki soku ananasowego lub jabłkowego
1 opakowanie cukru waniliowego
rodzynki

Opcjonalnie
 proporcje mąki i marchwi można zmieniać. Im więcej marchwi -tym mniej mąki, ale nie wolno przesadzić, ponieważ ciasto będzie się rozpadało.  NA te proporcje wystarczą 2 jajka. Ale jeśli dodajemy więcej marchwi, trzeba dać 3. Uwaga - znowu moje małe oszustwo; ponieważ jajko jest spoiwem, nie ma znaczenia czy będzie to białko czy żółtko. I znowu przy większej ilości marchwi radzę dać 2 białka i jedno całe jajo. Niestety olej musi być, nie próbowałam  go eliminować. Jeśli zaś chodzi o sok - można go zastąpić wodą z sokiem z cytryny. Z całej paczki cukru  waniliowego można zrezygnować również - ciasto będzie mniej aromatyczne, ale nadal słodkie. W ogole polecam słodzenie aspartamem (czyli popularnym słodzikiem) - nigdy tego nie robiłam , bo sypki aspartam był dla mnie zbyt drogi, ale możecie spróbować. Pamiętajcie jednak, że słodzik jest słodszy;)

Przygotowanie
jajka+cukier+wanilia wszystko razem ubić
dodawać powoli mąkę i proszek do pieczenia
dodać sok olej i cynamon
dodać marchew
Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą
pieczemy w 180o C przez godzinę

Strasznie lubię to ciasto:)
ja ogólnie nie przepadam za marchewką, ale te ciasto jest przepyszne

A  ja znam taki:

·    1i 1/4 szkl. oleju

·    4 jaja

·    2 szkl. drobno utartej marchewki

·    2 szkl. mąki 2 szkl. cukru

·    2 łyżeczki proszku do pieczenia

·    2 łyżeczki cynamonu

·    2 łyżeczki sody szczypta soli

·    orzechy

·    rodzynki

polewa: czubata łyżka kakao

·    4 łyżeczki cukru łyżeczka masła

·    2 łyżeczki zimnej wody

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.

Sprawdziłam go i czuć w nim za bardzo sodę.

Spróbuję Twojego przepisu.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.