19 listopada 2011, 20:16
Całość 3000-4000kcal. (1 kawałek 100g - około 100kcal)
Przepis znaleziony,wypróbowany, polubiony! xx
1.5 szklanki mąki2 łyżki proszku do pieczenia1.5 łyżeczki cynamonuszczypta soli2/3 szklanki oleju3 jaka200-250 ml startej drobno marchwi1/2 szklanki soku ananasowego lub jabłkowego1 opakowanie cukru waniliowegorodzynkiOpcjonalnie proporcje
mąki i marchwi można zmieniać. Im więcej marchwi -tym mniej mąki, ale
nie wolno przesadzić, ponieważ ciasto będzie się rozpadało. NA te
proporcje wystarczą 2 jajka. Ale jeśli dodajemy więcej marchwi, trzeba
dać 3. Uwaga - znowu moje małe oszustwo; ponieważ jajko jest spoiwem,
nie ma znaczenia czy będzie to białko czy żółtko. I znowu przy większej
ilości marchwi radzę dać 2 białka i jedno całe jajo. Niestety olej musi
być, nie próbowałam go eliminować. Jeśli zaś chodzi o sok - można go
zastąpić wodą z sokiem z cytryny. Z całej paczki cukru waniliowego
można zrezygnować również - ciasto będzie mniej aromatyczne, ale nadal
słodkie. W ogole polecam słodzenie aspartamem (czyli popularnym
słodzikiem) - nigdy tego nie robiłam , bo sypki aspartam był dla mnie
zbyt drogi, ale możecie spróbować. Pamiętajcie jednak, że słodzik jest
słodszy;)Przygotowaniejajka+cukier+wanilia wszystko razem ubićdodawać powoli mąkę i proszek do pieczeniadodać sok olej i cynamon dodać marchewGotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartąpieczemy w 180o C przez godzinę
Edytowany przez ostr4 19 listopada 2011, 20:17
- Dołączył: 2011-05-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 287
19 listopada 2011, 20:20
Strasznie lubię to ciasto:)
19 listopada 2011, 20:22
ja ogólnie nie przepadam za marchewką, ale te ciasto jest przepyszne
19 listopada 2011, 20:27
A ja znam taki:
·
1i 1/4 szkl. oleju
·
4 jaja
·
2 szkl. drobno utartej marchewki
·
2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 łyżeczki cynamonu
·
2 łyżeczki sody szczypta soli
·
orzechy
·
rodzynki
polewa: czubata łyżka kakao
·
4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
·
2 łyżeczki zimnej wody
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać
stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon,
orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie
składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
Sprawdziłam go i czuć w nim za bardzo sodę.![]()
Spróbuję Twojego przepisu.
Edytowany przez scavenger 19 listopada 2011, 20:29