Temat: Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych a'la matjas
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 ziemniaki, ugotowane
  • 3-4 buraczki, ugotowane
  • majonez
  • 3 jajka
  • pieprz

Przygotowanie:

Filety śledziowe moczymy w wodzie, następnie kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, jajka na tarce o małych oczkach. Na dnie naczynia układamy warstwę śledzi, wykładamy majonez, posypujemy pieprzem, następnie cebulkę, ogórki i ziemniaki, znów warstwa majonezu, pieprz, buraki, majonez, pieprz, jajka. Odstawiamy do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!


Co mogłabym dodać zamiast majonezu???sałatka pyszna bo jadłam u znajomej tylko ten majonez przeraża...

jogurt z majonezem? zawsze to mniej kalorii a smak zostaje
Pasek wagi
jogurt z majonezem pomieszany??? w sensie pół na pół???
chyba o to chodziło, jest już taki gotowy produkt: JogoMajo. ale najmniej kalorii z tego typu rzeczy ma hellmans light i go polecam :)
o jezzuuuuu uwielbiam jąaaa
wystrczy zamias majonez jogurt naturalny dobrej firmy ...musi byc gety ...posolic go
Pasek wagi
proszę tylko nie helmans, od jakiegoś czasu czytam etykiety bardzo uważnie. helmans ma wg mnie najgorsze składy w ketchupach, majonezach.
Chodziło mi o jogurt naturalny z dodatkiem majonezu.
co do proporcji, to juz zalezy od  Twojego smaku :)
Pasek wagi
dla mnie sam jogurt zamiast majonezu może być , śledzie , buraczki , ogórek cebula daje smaku , więc ten jogurt jako dodatek może być
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.