11 listopada 2011, 18:59
Heeej.,Jutro będę musiała zrobić sama obiad dla mnie i dla mamy i wyszperałam takie placuszki:
-30 g mąki pszennej,
1 jajko,
2 łyżki mleko,
cukinia,
łyżka oliwy.
I sposobu nie chce mi się pisać.Ale jak policzyłam kcal to jeden taki placuszek to około 20 ;) A wychodzi placków 20.I dla mnie i dla mamy ten obiad, więc myślicie, że może być? :) Bardzo dziękuję za wszystkie opinie!
A i jak macie jaki pomysł na obiad, bez makarony, ryby, ryżu i warzyw na patelnię to mile widziane wszystkie ;) (dużo ostatnio tego jadłam.)
- Dołączył: 2011-10-05
- Miasto: Puławy
- Liczba postów: 917
11 listopada 2011, 19:07
a ja się przyłączam do pytania-też chętnie poznam nowe przepisy
natsumitia daj znać jak wyszły i jak smakowały placuszki
- Dołączył: 2011-10-05
- Miasto: Puławy
- Liczba postów: 917
11 listopada 2011, 19:07
a ja się przyłączam do pytania-też chętnie poznam nowe przepisy
natsumitia daj znać jak wyszły i jak smakowały placuszki
11 listopada 2011, 19:16
ja bardziej na obiad mógłbym polecić racuchy z jabłkami;)
kalorii może i trochę więcej mają, ale na pewno bardziej Cię nasycą
- Dołączył: 2010-12-27
- Miasto: Szczecinek
- Liczba postów: 9160
11 listopada 2011, 19:47
to zależy też co twoja mama jada??
może ugotować do tego ryż lub kaszę??
- Dołączył: 2011-07-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4389
11 listopada 2011, 19:47
adveenture ostatnio zamieścił zarombisty przepis na placuszki z bananem, istne niebo w gębie :D i szybkie do przygotowania.
11 listopada 2011, 20:53
Dzięki, jednak mama zrobi placuszki jogurtowe z jabłkiem :D (mama tez jada jak ja) więcej kaloryczne, ale je kocham :D
13 listopada 2011, 11:18
ja placuszki z cukini robie tak :
SKŁADNIKI:
cukinia, taka dość duża
łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej
sól
pieprz
mąka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię obrać, wyczyścić z pestek i zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Poczekać troszkę aż puści sok, połowę odlać.
Do masy cukiniowej dodać mąkę sojową/ kukurydzianą , sól, pieprz i mąkę na tyle, żeby przypominało ciasto na placki ziemniaczane. Smażyć.
- Dołączył: 2006-10-15
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Liczba postów: 1112
13 listopada 2011, 14:25
Bardzo ciekawe, ale użyłabym samej mąki pełnoziarnistej po prostu:)