Temat: Sernik bez cukru i słodzika?

Witam :) Czy zna koś może przepis na sernik słodzony samymi owocami? Myślę, żeby zmielić rodzynki i daktyle i dodać do masy zrobionej z sera twarogowego, jajek i mąki pełnoziarnistej, nie wiem tylko, w jakich proporcjach użyć tych składników.
Nic nie udało mi się wygoogle'ować, znalazłam tylko przepisy ze słodzikiem, więc będę wdzieczna za wszelkie rady. A jeśli nikt jeszcze nie robił takiego eksperymentu, to zaryzykuję i opowiem o efektach ;)
Pasek wagi
a moze kup w zielarskim STEWIE :) ? I problem z głowy :)
Pasek wagi
Jest to jakieś rozwiązanie, jednak najpierw spróbuję bez niej- głównie chodzi mi o to, żeby odzwyczaić się psychicznie od dosładzania potraw, dlatego wolę nie używać nawet tych zdrowych słodzików. Ale dzięki za pomysł, skorzystam jak będzie potrzeba:)
Pasek wagi
a z fruktozą? z diety Montignaka? poszukaj w pamiętniku karolinasdz
A jeszcze lepszy jest ksylitol, bo ponoć zmniejsza właśnie łaknienie na słodycze. Tylko że jest drogi niestety, ale w pełni naturalny i smakuje jak cukier, w przeciwieństwie do Stewii, która jest dość specyficzna...
Pasek wagi
dobra myśl z tym niedosładzaniem potraw tak samo powinno się to uczynić z solą :) 
Pasek wagi
a może sernik Dukana?byłam na Dukanie i bardzo dobry wyszedł jak zrobiłam:) sprawdziłam w internecie i ma 100 kcal w 100 g. nie wiem czy to dużo,ale jest bardziej dietetyczny od tego normalnego domowego:) możesz do niego dodać rodzynki i będzie pyycha
Spróbuj z bananem - myślę, że jeden bardzo dojrzały na 200 g serka powinien wystarczyć. Nie da ciemnego koloru. Nie mam przepisu, chyba metodą prób i błędów. Jeśli konsystnecja będzie gęsta, to musi wyjść. Poziom słodkości próbuj. Najwyżej posypiesz czymś na wierzchu. Podziel się proszę efektami:) Pomysł fajny

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.