- Dołączył: 2006-10-15
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Liczba postów: 1112
9 listopada 2011, 11:54
Witam :) Czy zna koś może przepis na sernik słodzony samymi owocami? Myślę, żeby zmielić rodzynki i daktyle i dodać do masy zrobionej z sera twarogowego, jajek i mąki pełnoziarnistej, nie wiem tylko, w jakich proporcjach użyć tych składników.
Nic nie udało mi się wygoogle'ować, znalazłam tylko przepisy ze słodzikiem, więc będę wdzieczna za wszelkie rady. A jeśli nikt jeszcze nie robił takiego eksperymentu, to zaryzykuję i opowiem o efektach ;)
Edytowany przez gosiabn 9 listopada 2011, 11:54
- Dołączył: 2007-06-26
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Liczba postów: 1857
9 listopada 2011, 12:13
a moze kup w zielarskim STEWIE :) ? I problem z głowy :)
- Dołączył: 2006-10-15
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Liczba postów: 1112
9 listopada 2011, 12:20
Jest to jakieś rozwiązanie, jednak najpierw spróbuję bez niej- głównie chodzi mi o to, żeby odzwyczaić się psychicznie od dosładzania potraw, dlatego wolę nie używać nawet tych zdrowych słodzików. Ale dzięki za pomysł, skorzystam jak będzie potrzeba:)
Edytowany przez gosiabn 9 listopada 2011, 12:20
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
9 listopada 2011, 12:28
a z fruktozą? z diety Montignaka? poszukaj w pamiętniku karolinasdz
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
9 listopada 2011, 12:38
A jeszcze lepszy jest ksylitol, bo ponoć zmniejsza właśnie łaknienie na słodycze. Tylko że jest drogi niestety, ale w pełni naturalny i smakuje jak cukier, w przeciwieństwie do Stewii, która jest dość specyficzna...
- Dołączył: 2007-06-26
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Liczba postów: 1857
9 listopada 2011, 17:12
dobra myśl z tym niedosładzaniem potraw tak samo powinno się to uczynić z solą :)
- Dołączył: 2011-10-26
- Miasto: Łask
- Liczba postów: 766
10 listopada 2011, 16:00
a może sernik Dukana?byłam na Dukanie i bardzo dobry wyszedł jak zrobiłam:) sprawdziłam w internecie i ma 100 kcal w 100 g. nie wiem czy to dużo,ale jest bardziej dietetyczny od tego normalnego domowego:) możesz do niego dodać rodzynki i będzie pyycha
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
12 listopada 2011, 12:08
Spróbuj z bananem - myślę, że jeden bardzo dojrzały na 200 g serka powinien wystarczyć. Nie da ciemnego koloru. Nie mam przepisu, chyba metodą prób i błędów. Jeśli konsystnecja będzie gęsta, to musi wyjść. Poziom słodkości próbuj. Najwyżej posypiesz czymś na wierzchu. Podziel się proszę efektami:) Pomysł fajny