Temat: jabłka + przyprawy

mam takie pytanie ... jakich przypraw używacie do jabłek ... obowiązkowo cynamon, ale chciałabym coś zmienić w smaku... macie jakieś pomysły? lub coś już próbowałyście?
Też Kamis - przyprawy w młynku, jedna brązowa do kawy i deserów na bazie cynamonu i goździków, druga żółta (z zielonym wieczkiem) z dodatkiem kardamonu do potraw słodkich. Obu używam (chyba nawet nadużywam) też do posypania owsianki,  jogurtu, koktajli na bazie jogurtu i owoców. Są wydajne, warto zainwesteowć parę złotych. Do jabłek zapiekanych w większej ilości (zamiast palcka pod kruszonką) dodaję kardamon (uważać, bo to bardzo aromatyczna przyprawa), startą skórkę z cytryny albo pomarańczy (znacznie lepsze od sztucznych aromatów), może też być odrobina gałki muszkatołowej.
najlepszy cynamon! ;)
cynamon, miód, przyprawa do piernika
cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, rozmaryn

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.