- Dołączył: 2011-11-03
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 100
8 listopada 2011, 22:42
mam takie pytanie ... jakich przypraw używacie do jabłek ... obowiązkowo cynamon, ale chciałabym coś zmienić w smaku... macie jakieś pomysły? lub coś już próbowałyście?
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
12 listopada 2011, 12:15
Też Kamis - przyprawy w młynku, jedna brązowa do kawy i deserów na bazie cynamonu i goździków, druga żółta (z zielonym wieczkiem) z dodatkiem kardamonu do potraw słodkich. Obu używam (chyba nawet nadużywam) też do posypania owsianki, jogurtu, koktajli na bazie jogurtu i owoców. Są wydajne, warto zainwesteowć parę złotych. Do jabłek zapiekanych w większej ilości (zamiast palcka pod kruszonką) dodaję kardamon (uważać, bo to bardzo aromatyczna przyprawa), startą skórkę z cytryny albo pomarańczy (znacznie lepsze od sztucznych aromatów), może też być odrobina gałki muszkatołowej.
Edytowany przez magull 12 listopada 2011, 12:16
12 listopada 2011, 17:17
cynamon, miód, przyprawa do piernika
13 listopada 2011, 21:47
cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, rozmaryn