- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 listopada 2011, 19:08
7 listopada 2011, 19:17
7 listopada 2011, 21:02
8 listopada 2011, 11:18
Duszona z żurawiną (mogą być suszone śliwki)
Składniki
1/4 czerwonej kapusty
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
czerwony ocet winny lub balsamico
sól, pieprz, cukier
6 łyżek oliwy z oliwek
6 łyżek gotowej żurawiny do mięs
Przygotowanie
Kapustę pokroić w cienkie, długie paseczki. Na oliwie zrumienić cebulę i dodać
czosnek. Po chwili na gorącą patelnię wrzucić kapustę. Dodać sól i pieprz.
Smażyć kilka minut, mieszać. Kiedy kapusta zacznie się delikatnie rumienić wlać
ocet. Dobrze zamieszać, odparować. Dusić (można dodać trochę wody), aż kapusta
zmięknie, ale nie za długo, niech zostanie al dente. Dodać żurawiny, zamieszać.
Doprawić. Kapusta powinna być mocno doprawiona, słodko-kwaśna i pieprzna.
Podawać na gorąco.
Chyba wg A. Kręglickiej