Temat: Tiramisu

Czy ktos ma sprawdzony przepis? W necie jest ich mnostwo ale te serki nie byly tanie i nie chce ich zmarnowac...dlatego pytam moze ktos niedawno robil i ma sprawdzony przepis?
Pasek wagi

Ja ma bardzo prosty i szybki.

4 żółtka zmiksuj z niecałą szklanką cukru pudru. Potem dodaj do tego 2 serki maskarpone. I to jest gotowa masa.

Ja kupuję takie specjalne biszkopty do tiramisu i maczam je delikatnie w osudzonej kawie z rumem. Na koniec posypuję dużo kakao.

Wykładam do okrągłej tortownicy. Na spód biszkopty, warstwa masy, znowu biszkopty i warstwa masy, i na to wszystko kakao. Jak coś to pytaj :-)

Ja robię bez jajek  ze względu na dziecko.

-250 gram serka mascarpone (kupuję w Lidlu,dla mnie najlepszy)
-130gram (ja daje 200) śmietanki do ubijania (łaciata)
- 100gram biszkoptów (kupuję podłużne w Lidlu, np.z Sanu są beznadziejne bo się rozpadają)
- 50gram cukru pudru
-filiżanka mocnej rozpuszczalnej kawy
- likier amaretto (jest w  przepisie ja nie daję)
-kakao

Ubić śmietankę. Do serka dodać cukier puder i wymieszać. Do tej masy stopniowo dodać ubitą śmietankę i wymieszać drewnianą łyżką. Maczać biszkopty w kawie+ amaretto (2-3 sekundy) i układać w formie. Przekładać- biszkopty+krem+kakao+biszkopty+krem+góra kakao. Najlepiej wstawić na noc do lodówki. 
Mi zawsze ten przepis wychodzi.

Ja robię składniki x2, bo robię w większej formie. Naczyniu żaroodpornym do pieczenia

Temat przeniesiony do działu "przepisy"
a mi to nie smakuje
Kasiorka fajny przepis bo nie trzeba smietanki ktorej nie mam ale znowu z tymi jajami to nie wiem czy to do konca "bezpieczne" ..chyba lepiej kupic ta smietanke..a wogole w smaku jaka jest lepsza..z jajaki czy bez? Jadl ktos i moze porownac?
Pasek wagi
robiłam już mnóstwo razy i nic mi nie było :-)
Kasiorka dobrze wiedziec :)
Pasek wagi
ja tez zawsze robie z jajkami- ogólnie jem bardzo czesto surowe jajka(desery , kogel-moglel) i nic mi nie było ;) a tiramisu bez jajek to juz sobie w ogólnie nie wybrazam

a co do przepisu- ja robie róznie- to tez zalezy czy robisz ciato czy deser. Jak robie ciato to tylko serki mascarpone, a jak deser ( czyli nie  na blaszce tylko kazdemu w pucharku) to daje 0,5 kg serków, i 0,5 kg ubitej smietany. Wszyscy mówią ze takie jest lepsze, taki delikatne, no ale w formie ciasta to by nie wyszło bo by sie rozpadało w czasie nakładania. Dlatego ja robie zawsze w pucharkach-chyba mój ulubiony deser ;)

ok ide robic ciekawe czy mi wyjdzie i co najwazniejsze czy mi bedzie smakowac..ale sie nie dowiem jak nie zrobie..wiec do dziela..stawiam jednak na przepis ze smietanka skoro juz sie po nia pofatygowalam..aniech tam mi dupa urosnie..a predzej brzuch ..;(
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.