Temat: kuchnia włoska - wersja light

Uwielbiam włoszczyznę, jednak większość przepisów do lekkich i dietetycznych nie należy. Zastanawiam się czy macie jakieś sposoby na odchudzenie przepisów, przy zachowaniu ich oryginalnego charakteru i południowego aromatu?

Zaznaczę, że nie rozważam pizzy czy pasty w wersji light,  a raczej o risotto, antipasti, zapiekankach warzywnych czy zupach.

włoszczyzna jest zdrowa i niskokaloryczna, więc jedz na zdrowie 
wloszczyzna najlepsza do zupy!
włoszczyzna do rosołku najlepsza !
Pasek wagi
Włoska kuchnia wcale nie jest nie zdrowa. Jest bardzo dużo warzyw: masa bakłażanu, pomidorów, cukinii, cebuli. Dużo zdrowych tłuszczów: oliwa, oliwki, sardynki i inne ryby. Bardzo dużo kurczaka, ryb i owoców morza. Podstawą są świeże produkty i zioła.
Ja dość często robię risotto i nie ma w nim nic niezdrowego: cebulka, ryż, trochę białego wina, i dodatki: kurczak, krewetki czy pyszne grzyby leśne. Daj mniej masła i parmesanu dodaj sałatkę i masz zdrowy pożywny obiad.
Ja mam świetną książkę, ale chyba nie ma polskiego wydania, ale polecam poszukać w internecie: recipies from an italian Summer. wydawnictwo: Phaidon. Otwieram ją właśnie i widzę same przepisy na różne rodzaje sałatek z buraków, marchewek czy bakłażanu. Pyszny ratatuille, fenkuły z anchois.
Z zup polecam nieśmiertelne minestrone( samo zdrowie), krem z groszku czy cukinii.

włoska kuchnia raczej niewiele ma wspólnego z włoszczyzną...

To nie do końca prawda - nie tylko z powodu pochodzenia samej włoszczyzny (tu: tej rosołowej).

Wyszło zabawnie. Ja używam słowa "włoszczyzna" jako synonimu włoskiego dania.

Dziękuję Samosa, juz znalazłam, świetne źródło!
Samosa a mogłabyś wrzucić co nieco z tej książki, najlepiej jakieś sprawdzone Twoje ulubione?
oo ja rizotto lubie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.