Temat: Pigwa

Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na konfitury/ powidła z pigwy? Mam chyba 5kg tego owocu i nie wiem co z tym zrobić
mozesz zrobic pigwowke:)
bo o konfiturach i powidlach nie slyszalam ale mozesz skrobac obieraczka owoc, zasypac cukrem, na kilka tyg/mc odstawic i bedziesz mogla dodawac to do herbaty zamiast cytryny. jak chcesz tego dokladne proporcje to poczekaj do wieczora, wtedy bede w domu, sprawdze w przepisie i Ci napisze:)
Dzięki ;)
O tak, polecam pigwówkę.

bardzo dobre są duże pigwy do jedzenia jak jabłka- można kupić w marketach. Znajoma mi poleciła ja myslałam że to takie jak te małe to jak śliwa i mirabelki. Co do tych malutkich zrób syrop na zimę jest super do herbaty ale też np do ciast ....
Na pigwie można połamać sobie zęby :-))) jest twarda i cierpka. Najlepsza w zalewie .

Ja pigwe pieke. Kroje owoce na pol, posypuje cynamonem i do pieca. kompletnie traci cierpkosc i kwasnosc, w calym mieszkaniu cudnie opachnie:-) Mozna tez robic przecier - gotowac z jablkami i uzywac do szarlotek W Hiszpanii jeszcze robia z tego taka jakby galaretke, ale nie wiem, jak sie robi, zawsze kupuje. Oczywiscie, mysle o pigwie takiej wielkiej, bo wiem, ze w Polsce sa jeszcze takie malutkie 3 - 4 cm...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.