- Dołączył: 2011-05-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 1143
24 października 2011, 10:08
Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na konfitury/ powidła z pigwy? Mam chyba 5kg tego owocu i nie wiem co z tym zrobić
- Dołączył: 2011-09-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3085
24 października 2011, 10:16
mozesz zrobic pigwowke:)
- Dołączył: 2011-09-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3085
24 października 2011, 10:20
bo o konfiturach i powidlach nie slyszalam ale mozesz skrobac obieraczka owoc, zasypac cukrem, na kilka tyg/mc odstawic i bedziesz mogla dodawac to do herbaty zamiast cytryny. jak chcesz tego dokladne proporcje to poczekaj do wieczora, wtedy bede w domu, sprawdze w przepisie i Ci napisze:)
- Dołączył: 2011-05-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 1143
24 października 2011, 10:26
Dzięki ;)
- Dołączył: 2009-02-27
- Miasto: Azerbejdżan
- Liczba postów: 23061
24 października 2011, 10:30
O tak, polecam pigwówkę.
24 października 2011, 11:01
bardzo dobre są duże pigwy do jedzenia jak jabłka- można kupić w marketach. Znajoma mi poleciła ja myslałam że to takie jak te małe to jak śliwa i mirabelki. Co do tych malutkich zrób syrop na zimę jest super do herbaty ale też np do ciast ....
- Dołączył: 2010-03-11
- Miasto: Legnica
- Liczba postów: 228
24 października 2011, 11:36
Na pigwie można połamać sobie zęby :-))) jest twarda i cierpka. Najlepsza w zalewie .
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
24 października 2011, 14:19
Ja pigwe pieke. Kroje owoce na pol, posypuje cynamonem i do pieca. kompletnie traci cierpkosc i kwasnosc, w calym mieszkaniu cudnie opachnie:-) Mozna tez robic przecier - gotowac z jablkami i uzywac do szarlotek W Hiszpanii jeszcze robia z tego taka jakby galaretke, ale nie wiem, jak sie robi, zawsze kupuje. Oczywiscie, mysle o pigwie takiej wielkiej, bo wiem, ze w Polsce sa jeszcze takie malutkie 3 - 4 cm...