Temat: Przepisy - coś ze szpinaku ;)

Jutro mam zamiar zrobić coś ze szpinaku. Tylko teraz nie wiem co ?! Chciałam zrobić coś mało kalorycznego ;) Doradźcie  
szpinak sam w sobie jest mało kaloryczny- można zrobić lasagne ze szpinakiem, naleśniki ze szpinakiem albo odgrzać szpinak na łyżeczce masła i do tego jakieś mięsko...
szpinak po rozmrożeniu i odsączeniu na surowo wymieszać dokładnie z kubeczkiem jogurtu naturalnego, poddusić na bardzo malutkim ogniu często mieszając, posolić, popieprzyć, dodać szczyptę gałki muszkatułowej i rozmarynu ( opcjonalnie ) , nadal dusić od czassu do czasu mieszając. Wlać sok z połowy cytryny, dosolić jeśli zajdzie taka potrzeba. Zetrzeć na tarce pół sera lazur ( dodaję jeszcze parmezan i łyżkę ricotty ), dokładnie wymieszać. Czosnek- 3, 4 ząbki zmiażdżyć, drobno posiekać , podsmażyć na rozgrzanej oliwie ( łyżeczka ) około minuty ( mieszając ) , dodać do szpinaku. To baza. Teraz albo mięso mielone, podsmażone według gustu, albo polędwiczka indycza, pokrojona w kawałeczki i przyprawiona i podsmażona na niewielkiej ilości oliwy, albo pieczarki... opcji jest wiele :) Wymieszać z bazą, ryżem pełnoziarnistym lub makaronem z mąki durum , posypać garstką orzechów włoskich ( używam piniowych- świetnie się komponują ) i smacznego :)
> szpinak po rozmrożeniu i odsączeniu na surowo
> wymieszać dokładnie z kubeczkiem jogurtu
> naturalnego, poddusić na bardzo malutkim ogniu
> często mieszając, posolić, popieprzyć, dodać
> szczyptę gałki muszkatułowej i rozmarynu (
> opcjonalnie ) , nadal dusić od czassu do czasu
> mieszając. Wlać sok z połowy cytryny, dosolić
> jeśli zajdzie taka potrzeba. Zetrzeć na tarce pół
> sera lazur ( dodaję jeszcze parmezan i łyżkę
> ricotty ), dokładnie wymieszać. Czosnek- 3, 4
> ząbki zmiażdżyć, drobno posiekać , podsmażyć na
> rozgrzanej oliwie ( łyżeczka ) około minuty (
> mieszając ) , dodać do szpinaku. To baza. Teraz
> albo mięso mielone, podsmażone według gustu, albo
> polędwiczka indycza, pokrojona w kawałeczki i
> przyprawiona i podsmażona na niewielkiej ilości
> oliwy, albo pieczarki... opcji jest wiele :)
> Wymieszać z bazą, ryżem pełnoziarnistym lub
> makaronem z mąki durum , posypać garstką orzechów
> włoskich ( używam piniowych- świetnie się
> komponują ) i smacznego :)


i to naprawdę ma mało kcal ? ;) Całkiem niezły przepis ... Tylko ciekawe ile kcal ;) 
Wychodzi tego sporo. Na 2- 4 porcje. W zależności od pojemności żołądków :)
Szczerze mówiąc istotniejsze dla mnie są właściwości odżywcze niż zawartość kalorii, ale danie jest sycące, nie masz potrzeby podjadania po nim ( chyba zrezygnuję z kolacji ), zatem i bilans kaloryczny wychodzi pozytywnie. Kiedy tak się teraz przyglądam składnikom- zdecydowanie nie ma to dużo kalorii. Parmezanu i ricotty są śladowe ilości, tylko na smak. A lazur to zaledwie 50 gram na całość- dzielone na 4 porcje. Orzechy- 2 pokruszone sztuki na porcję. Smiało możesz jeść będąc na diecie
ryba ze szpinakiem- szpinak poddusić na patelni ze śmietaną/jogurtem, solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową (czyli początek taki jak Viktoria pisała). Rybę (filet) doprawić według uznania- ja polecam gotową przyprawę do ryb, uwielbiam ją- i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać ją przygotowanym szpinakiem i upiec w piekarniku. Przepis banalny, powstał jak kiedyś miałam szpinak i też nie wiedziałam co zrobić, a ryba była akurat w zamrażarce. Ameryki smaku nie odkryłam, ale danie jest szybkie w przygotowaniu i zdrowe.
ja polecam makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem, feta, kurczakiem, doprawione czosnkiem  i posypane orzechami laskowymi. Pyyyyszne <3
Tu masz fajny przepis na roladę. Sama jeszcze nie wypróbowałam go, ale  w najbliższym czasie zamierzam ją zrobić.
ROLADA - link
 


Zrób szpinak na patelni z pieprzem, solą, czosnkiem i daj troszkę jogurtu naturalnego i zawiń to w naleśniki :D Albo jako dodatek do obiadu.Makaron ze szpinakiem.Zapiekanka- ułóż makaron albo ziemniaki na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj np. tuńczyka i szpinak, posyp jakimś serem i już ;
Dziękuję Wam ;P na pewno skorzystam :D 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.