Temat: Pasztet warzywny

Dobry :)
Jak w temacie, znacie może jakieś fajne przepisy na pasztet warzywny? może jakieś wasze innowacyjne? bo robiłam ich już sporo ale chyba żaden nie sprostał moim oczekiwaniom ;p
o ja się dołączam
ja znam (i robię) sojowo - pomidorowy i wielowarzywny z soczewicą i ryżem
Sayonara to poprosimy o przepis!!!!!
ale na który??
Na wszystkie najlepiej ;D
300 g selera lub brukselki
150 g marchwi
50 g pietruszki
150 g cebuli
300 g pieczarek
150 g soczewicy
100 g ryżu
por
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego
majeranek
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
sól i pieprz


soczewicę, warzywa i ryż ugotować w małej ilości wody (a najlepiej na parze), pieczarki i pora usmażyć na oliwie
wszystko zmielić, doprawić  i dokładnie wymieszać

piec ok. 1 godziny w 200 stopniach

a tu link do pasty sojowej 
Pasztet z selera

Pyszny pasztet,warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie.Doskonały dodatek do chleba,ale też jako drugie danie obiadowe z ulubioną surówką.

 

Składniki:1 duży seler,0,5 kg pieczarek,2 duże cebule,pół szkl. bulionu wegetariańskiego,,2 jajka,pół szkl bułki tartej,sól pieprz ziołowy,majeranek,można dodać rozgnieciony czosnek 1 ząbek

Wykonanie:seler umyć,obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,pieczarki umyć i też zetrzeć na tarce,podlać bulionem i udusić pod przykryciem /ok.30 min/

cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju

wymieszać składniki dodać 2 żółtka ,bułkę tartą ,przyprawy/do smaku/

z białek ubić pianę i wymieszać z masą.Jeśli masa będzie za rzadka dodać jeszcze bułkę tartą.Wysmarować foremkę olejem i obsypać otrębami piec w nagrzanym piekarniku 45 min /180 st./

Smacznego!

kilka innych przepisów znajdziesz tutaj http://vitalia.pl/forum47,63669,0_Nasze-przepisy-wegetarianskie-i-weganskie.html 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.