Temat: Pancakes z jabłkami.



Czas: ok. 30 minut
Ilość porcji: ok. 12 malutkich lub 8 większych

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka (niepełne)
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka

Wykonanie:

Krok 1.

Jabłka obieram i kroję w plasterki.

Krok 2.

W misce mieszam dokładnie mąkę, jajko, proszek do pieczenia, mleko i masło.

Potem dodaję jabłka i mieszam.


Krok 3.

Na suchą albo dosłownie lekko posmarowaną tłuszczem patelnię, wlewam porcje ciasta (tak by w każdym były kawałki jabłek) i smażę na średnim ogniu. Jak pojawią się dziurki/bąbelki i wierzch się zetnie to obracam na drugą stronę i smażę aż będą rumiane.


Polecam z syropem klonowym niebo w gębie.

Smacznego :)



Większy ma około 212, a mniejszy około 142 :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.