- Dołączył: 2011-04-03
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 612
11 października 2011, 14:15
Ostatnio zasmakowały mi krewetki. Powiedzcie mi, jak je przyrządzanie i z czym? Bo nie mam pomysłów :)
- Dołączył: 2006-05-18
- Miasto: Efate
- Liczba postów: 3389
11 października 2011, 14:17
Ja tylko duszone na patelni z warzywami.
- Dołączył: 2007-04-27
- Miasto: Moje
- Liczba postów: 3983
11 października 2011, 14:18
uwielbiam...sama chętnie się dowiem..ja je po prostu smażę na głębokim tłuszczu na oliwie, razem z czosnkiem i przyprawami, a potem posypuję zieloną pietruszką i skrapiam cytryną....mniam:)
- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Zaragoza
- Liczba postów: 9117
11 października 2011, 14:21
smazone na olivie z sokiem z cytryny :) Mozna tez ugotowane i ostudzone dodawac do sałatek.
- Dołączył: 2011-10-07
- Miasto: Woking
- Liczba postów: 199
11 października 2011, 14:34
Duszone z warzywami bez zadnego tluszczu i mozna jesc z makaronem pelnoziearnistym, kuskusem,kasza, ryzem...
Pamietaj zeby ich za dlugo nie dusic,smazyc,gotowac etc bo beda twarde. Ja zawsze dodaje jak juz inne skladniki sa miekkie i dusze doslownie chwilke 2-3min.
- Dołączył: 2011-04-07
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2184
11 października 2011, 14:52
Dietetyczny obiad - spaghetti z krewetkami w sosie z cukini
Na patelnię wlewam łyżkę oleju i drobno posiekane 2 ząbki czosnku, smażę aż czosnek zacznie pachnieć :) wrzucam rozmrożone krewetki lub takie z zalewy (odsączone) i smażę dalej. Dużą cukinię myję i obieram ze skóry, wydrążam pestki, kroję w półplasterki o grubości pół cm i wrzucam na patelnię- duszę do miękkości - w miarę odparowywania płynu podlewam odrobinę przegotowaną wodą (tak by wyszedł gęsty sos) - sól,pieprz,chili do smaku - musi być lekko pikantne.W trakcie duszenia cukini wrzucam umyty i pokrojony świeży koperek + natkę pietruszki (ile kto lubi). Gdy sos jest gotowy wrzucam pełnoziarnisty makaron ugotowany al dente,mieszam żeby się podgrzał i połączył z sosem. Pyszne niskokaloryczne danie. Smacznego : )
11 października 2011, 15:01
tarta z krewetkami (kruche lub francuskie ciasto jako spod, na wierzch dodatki=krewetki i nne gadżety;))
zupa z krewetek (musisz miec z pancerzykami bo zupe gotuje sie na skorupkach-wypas:)
salatki z krewetkami
jajka faszerowane krewetkami
krewetki smazone na teflonie z czosnkiem i pietruszką
szaszlyki z krewetek i ananasa
krewetki z ryżem
zupa pomidorowa z krewetkami i chili
pizza z krewetkami
krewetki w smazone cieście z proszkiem do pieczenia (robisz ciasto nalesnikowe z dodatkiem proszku, zanurzasz krewetki, samzysz na tluszczu, ciasto robi sie chrupiace i purchate:))
jestem maniakiem krewetkowym
Edytowany przez thinka 11 października 2011, 15:02
- Dołączył: 2011-04-03
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 612
11 października 2011, 15:01
yokunia - brzmi smakowicie, dzięki :)
- Dołączył: 2010-09-22
- Miasto: Warszawka
- Liczba postów: 10855
11 października 2011, 15:11
ja muszę spróbować ich wkoncu